BiH
83

Novi film Avde Huseinovića o silovanju žena i muškaraca u ratu je bolna tema o kojoj se mora pričati

Piše: S. H.
Avdo Huseinović, autor nekoliko knjiga i dokumentarnih filmova o ratu u BiH (1992.-1995) u saradnji sa Savezom logoraša BiH snimio je novi dokumentarni film (Silovanje u ratu-nevidljivi ožiljci), jednoj od najosjetljivijih ratnih tema, silovanju žena i muškaraca.

Premijera filma zakazana je za 10. maj u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Film se zasniva na svjedočenju i potresnim ispovijestima žena i muškaraca koji su silovani i tjerani na razne vrste seksualnih odnosa, dok su kao logoraši boravili u zatočeništvu.

Kako je istakao autor filma, iako je nevjerovatno teško bilo raditi na ovom projektu, odlučio se da pomogne žrtvama da ispričaju svoje priče, kako nikada ne bi pale u zaborav.

Osim silovanja žena, u filmu govore i muškarci, opisujući mučne, bolne i nezamislive scene kroz koje su prolazili, i na koje su ih natjerali agresorski vojnici.

Iz Saveza logoraša BiH istakli su da film govori o dugo zanemarivanoj i svojevrsnoj tabu temi, o kojoj se rijetko govori i unutar porodice. Ipak, činjenice su da je tokom posljednjeg rata u BiH učinjen veliki broj zločina silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja, ne samo žena, već i muškaraca, među kojima je bilo i maloljetnika.

Prema podacima Saveza logoraša BiH u logorima i drugim zatočeničkim objektima silovano je oko 25.000 osoba oba spola. Cilj filma j ei da se ukaže na sve one koji su preživjeli tu vrstu mučenja, a koji su danas zanemareni.

Kako je za Klix.ba potvrdio Avdo Huseinović zvanična konferencija za medije povodom premijere filma bit će održana 6. maja.

Film traje 66 minuta, a sniman je na području Zvornika, Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Kalinovika, Miljevine, Brčkog, Kladnja, Vlasenice, Vogošće i Kiseljaka.