Sud BiH
0

Novi dokazi i svjedoci u slučaju Ranka i Rajka Vukovića

FENA
Nakon uvida u sve dokaze koji su izvedeni tokom prvostepenog postupka protiv Ranka i Rajka Vukovića, Apelaciono vijeće Suda BiH saslušalo je i prijedloge Tužilaštva i Odbrane za izvođenje novih dokaza.

Odluku o ovim prijedlozima Vijeće će donijeti na narednom ročištu, 5. maja 2009.

Braća Vuković su početkom 2008. godine nepravosnažnom presudom proglašeni krivim za ubistvo dvoje civila u selu Podkolun, općina Foča, počinjeno u maju 1992. godine, te osuđeni na po 12 godina zatvora.

Nakon što je Apelaciono vijeće, uvažavajući žalbu Odbrane, ukinulo ovu presudu, obnovljeno suđenje počelo je u aprilu ove godine.

Tužilac Behaija Krnjić predložio je Vijeću da kao nove prihvati dokaze o istražnim radnjama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a u vezi sa utjecajem na "ključnog svjedoka u ovom predmetu".

"Osim ovog dokaza materijalne prirode, mi predlažemo da se obavi rekonstrukcija na mjestu zločina, kako bi Sud stekao puni uvid i potvrdio vjerodostojnost iskaza svjedoka Hukara Bajre i Zahide, koje bi pozvali na tu rekonstrukciju", dodao je Krnjić.

Odbrana braće Vuković protivila se prvom prijedlogu Tužilaštva, ocijenivši ga "nerelevantnim za predmet", dok je za rekonstrukciju najavila pozivanje svjedoka Odbrane, Pašane Sejfić.

Senad Kreho, branilac, također je Sudu predložio saslušanje 12 novih svjedoka, od kojih bi šest pokušali dati alibi jednom od optuženih.

"Tužilaštvo se protivi svim ovim predloženim dokazima Odbrane jer se radi o dirigovanim svjedocima. Mi predlažemo da se svi odbiju, jer ne postoje razlozi zašto ovi svjedoci nisu iskaz dali u prvostepenom postupku", kazao je Krnjić, navodi BIRN Justice Report.

Vezani članci