Minasi odlazi
0

Novi ambasador Italije u BiH je iskusni diplomata Marco Di Ruzza

M. G.
Marco Di Ruzza (Foto: Twitter)
Marco Di Ruzza (Foto: Twitter)
Novi ambasador Italije u Bosni i Hercegovini bit će italijanski diplomata Marco Di Ruzza. On će ovu funkciju preuzeti od dosadašnjeg ambasadora Nicole Minasija.

Ovo je potvrđeno na službenom Twitter nalogu Ambasade Italije u BiH, gdje stoji da Di Ruzza "ponosno i entuzijastično preuzima dužnost šefa misije u Sarajevu".

"Bit će moja opredijeljenost da zauzmem svaki prostor za jačanje bilateralnih odnosa, također podržavajući evropski put bosanskohercegovačkih prijatelja: Bliže Italiji, bliže Evropi", rekao je Di Ruzza.

Di Ruzza je rođen 1968. godine, a diplomirao je političke nauke na Univerzitetu u Rimu. Diplomatsku karijeru (komercijalna specijalizacija) započeo je 1997. godine. Prva radna mjesta u Farnesini bila su mu u Generalnom direktoratu za ekonomska pitanja, a zatim u Generalnom direktoratu za evropske poslove.

Bio je prvi komercijalni sekretar u Beču, gdje je 2007. godine potvrđen za komercijalnog savjetnika. Bio je prvi savjetnik i šef misije u Beču, a dužnost ambasadora Italije u BiH preuzima od Nicole Minasija.