BiH
0

Nove padavine neće uzrokovati probleme, nasipi kod Bijeljine osigurani

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području Bijeljine do petka, 20. juna, prognozirane su maksimalne padavine od 56 litara po metru kvadratnom, navodi se u vanrednom meteorološkom biltenu, koji je Republička uprava Civilne zaštite dostavila gradskom Štabu za vanredne situacije.

Najviše padavina na ovom području, 20 litara po metru kvadratnom, očekuje se u srijedu, 18. juna.

Najavljeni novi ciklon u junu znatno je slabiji od ciklona "Tamara", koji je izazvao katastrofalnu poplavu u maju, kada je u Bijeljini za tri dana, od 13. do 17. maja, palo 178 litara kiše po metru kvadratnom, što su tri puta veće vrijednosti od prosječnih.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" za riječni sliv Save Saša Avakumović rekao je Srni da su nasipi koji štite Bijeljinu od poplava na Drini i Savi osigurani i da je očekivani rast vodostaja ovaj put znatno manji.

Prema njegovim riječima, na drinskom nasipu urađena je dvostruka zaštita i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema, a završavaju se i radovi na sanaciji nasipa uz Savu.

U analizi uzroka koji su doveli do poplava Hidrometeorološki zavod Republike Srpske navodi da su tako ekstremno velike padavine u ovoj klimatskoj zoni moguće na 500 ili 1000 godina, sa vjerovatnoćom manjom od 0,2 posto.

Istorijski maksimum u maju je prevazišla i rijeka Sava, čiji je najveći izmjeren vodostaj na Rači kod Bijeljine bio 856 centimetara, a 17. maja prešao je 9,5 metara.

Precizno mjerenje bilo je nemoguće jer je rijeka potopila i vodomjernu letvu dugu devet metara.