BiH
52

Novalić: Uredba i dalje na snazi, samo Vlada može imenovati članove uprava u preduzećima

Piše: A. Džano
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koju je donijela Vlada FBiH je i dalje na snazi u punom kapacitetu bez bilo kakvih izmjena, na osnovu koje će Vlada FBiH i dalje vršiti svoja ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, rekao je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić.

Bivši ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi FBiH Reuf Bajrović jučer je za Klix.ba izjavio da je Vlada FBiH usvajanjem novog zaključka poništila Uredbu po kojoj samo cjelokupna Vlada, umjesto resornih ministarstava, vrši imenovanja u javnim poduzećima.

S druge strane, Novalić pojašnjava da je Vlada FBiH, na osnovu konkursa koji raspiše i komisije koju formira, ta koja je isključivo nadležna da odlučuje o imenovanjima i razrješenjima kandidata za članove uprava i nadzornih odbora u privrednim društavima sa učešćem državnog kapitala i ove nadležnosti i dalje ostaju u potpunoj ingerenciji Vlade FBiH.

Ističe da je na jučerašnjoj 13. sjednici Vlada FBiH donijela Zaključak i Uputstvo kojim su nadležna resorna ministarstva zadužena da vrše isključivo tehničko operativnu pripremu pristiglih materijala koji se odnose na održavanje skupština u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala.

"Pomenutim zaključkom i uputstvom resornim ministarstvima su data detaljna uputstva o načinu na koji postupaju u pripremama sjednica Vlade i načinu na koji su dužna obraditi sve materijale koji im budu dostavljeni od Vlada FBiH", kazao je Novalić.

Istakao je da je ovim zaključkom i uputstvom pojednostavljena i obrazložena procedura postupanja resornih ministarstava po pitanju obrade potrebne dokumentacije neophodne za održavanje sjednica Vlade Federacije BiH.

"Na bilo koji način na resorna ministarstva nisu prenešene nadležnosti Vlade Federacije BiH koje su jasno precizirane Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH", rekao je Novalić.

Navodi da je Vlada FBiH u skladu sa Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, isključivo nadležna za davanje punomoći sa jasnim uputstvima o načinu glasanja na skupštinama privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.