BiH
188

Novalić: Ne zanima nas ko je kupio dionice FDS-a, onaj ko je najviše ponudio je vlasnik

Piše: A. B.
Fadil Novalić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je nakon današnje 69. sjednice izjavio kako je Fabrika Duhana Sarajevo (FDS) prodana putem Sarajevske berze te da je to jedina kompanija koja je do sada prodana na ovaj način, a u kojoj Vlada FBiH ima svoje dionice.

Premijer Novalić je izjavio kako je FDS mogao kupiti bilo ko ko je ponudio samo jednu konvertibilnu marku više od investicijskog giganta British American Tobacca, jedne od najvećih svjetskih kompanija duhanske industrije.

"Špekulacije koje su pojavile, a tiču su eventualne ilegalne prodaje dionica FDS-a su netačne jer je sve odrađeno putem berze i samo je novac bio u pitanju - onaj ko je ponudio najvišu cijenu postao je vlasnik dionica FDS-a koje su do tada pripadale Vladi FBiH. Ne zanima nas ko je kupio dionice, jer je visina ponuđene cijene sve diktirala", kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH je samo bila vlasnik 39,9 posto dionica u ovom privrednom društvu, a ne i dijela FDS-a, što podrazumijeva određene materijalne stvari unutar kompanije.

"Niko nas nema pravo osuđivati, pogotovo ne opozicija. Na ovaj način smo osigurali nastavak poslovanja nekadašnjeg tržišnog lidera, kao i zadržavanje radnika koji su ujedno i manjinski dioničari. Još jednom naglašavam da je od 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena s Agencije za privatizaciju na Vladu FBiH", kazao je Novalić.

Dodao je i to da će ovakav potez prodaje dionica FDS-a pokrenuti strane ulagače da se više zainteresiraju za tržište BiH.

Usvojena Strategija za borbu protiv korupcije

Vlada FBiH je danas također usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije 2016.-2019. u FBiH i Akcioni plan za njeno provođenje. Strategija se odnosi na kompletno društvo u FBiH i sve njegove institucije, privredne subjekte i druge organizacije registrovane u FBiH, čije su koordinacija i saradnja neophodne od federalnog do općinskog nivoa.

Ona je i izraz opredijeljenosti i ustrajnosti za borbu protiv korupcije i okvir za koherentan i sveobuhvatan pristup u jačanju integriteta i kvaliteta upravljanja i odgovornosti u Federaciji BiH.

Danas je usvojena i informacija o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi (EPR) BiH za period 2017.-2019. godina, s Planom aktivnosti i obavezama institucija koje učestvuju u izradi ovog dokumenta. Resorna federalna ministarstva zadužena su da, najkasnije do 30. septembra 2016. godine, Federalnom zavodu za programiranje razvoja dostave izvještaje o implementaciji ključnih reformi iz svojih oblasti za prethodnu godinu te o primjeni aktivnosti iz Programa 2016.-2018. godina.

Vlada FBiH za Nacionalni park "Una" planirala 500.000 KM

Vlada je razmatrala informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u oblasti zdravlja bilja u Federaciji BiH u 2015. godini te zaključila da ovaj dokument proslijedi svim nadležnim federalnim upravnim organizacijama i kantonalnim vladama kako bi, putem svojih nadležnih organa, poduzeli potrebne mjere iz svoje nadležnosti i osigurali sredstva za provođenje propisa iz ove oblasti.

Članovi Federalne vlade su razmatrali i usvojili Program utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2016. godinu Nacionalnom parku "Una" u iznosu od 500.000 KM.

Na prijedlog Javnog preduzeća (JP) Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, Vlada je donijela 19 rješenja o uvođenju u posjed nekretnina prije isplate naknade, a u cilju izgradnje autoceste na trasi Koridora 5C, dionica Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići na području Općine Čapljina.

Nakon što ju je danas Federalno ministarstvo rada i socijalne politike upoznalo o informaciji o nedostajućih 6.868.840 konvertibilnih maraka za isplatu prava osoba s invaliditetom, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo finansija da pokuša, u okviru raspoloživih mogućnosti i u saradnji s drugim federalnim ministarstvima, kroz budžetsku preraspodjelu osigurati ova sredstva, kako bi do kraja ove godine bila omogućena isplata prava za ovu populaciju po koeficijentu 1.00.