BiH
0

Novaković o ustavnim promjenama

FENA
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković smatra da formiranje parlamentarne komisije s ciljem utvrđivanja nacrta ustavnih amandmana nije način da se dođe do dogovora u vezi s pitanjem ustavnih promjena.

Novaković je danas na pres-konferenciji u Sarajevu ustvrdio da je formiranje takve komisije "dobar način da se ne dođe do prijedloga ustavnih amandmana te da se taj posao nikad ne okonča", ilustrirajući to iskustvom komisije (direkcije) za reformu policije.

Uz "ogradu" kako ne govori u svojstvu predsjedavajućeg Kluba poslanika SDS-a, nego kao poslanik te stranke u PSBiH, Novaković je kazao kako lideri bh. političkih partija nastoje izbjeći odgovornost za rješenja koja će se naći u Ustavu BiH, a koja neće biti po volji partija koje oni predvode.

"Ubijeđen sam da je bilo koje rješenje, izuzev političkog dogovora lidera političkih partija, unaprjed osuđeno na neuspjeh", konstatirao je.

On se osvrnuo i na odluku visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga u vezi sa Zakonom o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, ustvrdivši kako visoki predstavnik nije imao mandat za nametanje rješenja sadržanih u ovom zakonu.

Posebno spornim ocijenio je član 3. Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari koji se odnosi na pitanje imovine, istaknuvši kako dio teritorije koji pripada Memorijalnom centru više nije teritorija RS-a.

Novaković je ovakvo rješenje nazvao kompromisom između brojnih zahtjeva vezanih za status Srebrenice, te najavio kako će to pitanje biti otvoreno u institucijama RS-a, te eventualno biti povod za sazivanje vanredne sjednice Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

Međutim, prema informacijama kojima raspolaže predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić, komisiju za izradu nacrta ustavnih promjena čije formiranje osporava Novaković, činit će upravo lideri bh. političkih stranaka.

Belkić koji je prisustvovao pres-konferenciji saopćio je novinarima kako će PSBiH dati legitimitet tom tijelu (komisiji).