Implementacija ciljeva
0

Nova Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila program rada za 2022. godinu

S. Š. U.
Foto/Vlada TK
Foto/Vlada TK
Godišnji program rada Vlade obuhvata programe, aktivnosti i projekte koje će ministarstva realizovati na godišnjem nivou a usklađeni su sa budžetom kantona za tekuću godinu.

U informaciji sa danas održane sjednice navode kako je ovo je prvi puta da je ovaj dokument izrađen na osnovu Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, Uredbe o trogodišnjem i godišnjem planiranju rada, monitoringu i izvještavanju, Poslovnika o radu Vlade Tuzlanskog kantona, a u skladu sa novim metodološkim pristupom u planiranju rada organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlada je dala saglasnost na Plan proljetne sjetve u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona, kojim je predviđeno je da se žitaricama, povrtnim,industrijskim i krmnim biljem zasije ukupno 47.184 ha površine. Također, Vlada se današnjim zaključkom, uzimajući u obzir neophodnost hitnog djelovanja, obavezala da će osigurati dodatna finansijska sredstva kao podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Programom raspodjele 1.600.000 KM sa ESCROW računa bit će osigurana uplata obračunatih, a ne uplaćenih doprinosa za uvezivanje staža osiguranja privrednim društvima koji su još uvijek u većinskom državnom vlasništvu a nad kojima je pravo upravljanja vršio Tuzlanski kanton.

Za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima na području Tuzlanskog kantona predviđeno je 800.000 KM, dok je za rad Kantonalne agencije za privatizaciju predviđeno 300.000 KM.

Prihvaćena je informacija o namjenskom utrošku 3.300.000 KM sredstava osiguranih za potrebe UKC Tuzla iz prethodnih godina.