Nakon poništenog konkursa
0

SRNA / Nova procedura za odabir šefa Evropske komisije u BiH

Sarajevo-x.com
Evropska komisija, nakon prethodno poništenog konkursa, obnovila je konkursnu proceduru za izbor novog šefa ove evropske institucije u BiH, potvrdila je Srni portparol Delegacije EU u BiH Zora Stanić.

Stanićeva je istakla da novi konkurs za ovu dužnost podrazumijeva i određene nove uslove o kvalitetu kandidata.

   Ona nije mogla precizirati do kada će konkurs biti otvoren, niti otkriti druge detalje, kao ni komentarisati medijske tvrdnje o tome da bi moglo doći do određenog prenošenja nadležnosti sa specijalnog predstavnika EU u BiH na šefa delegacije EU.

   Portparol OHR-a Mario Brkić demantovao je navode da će u Briselu biti raspisan konkurs za specijalnog predstavnika EU, istakavši da će tu dužnost i dalje obavljati visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

   "Inzko će u punom kapacitetu obavljati obje dužnosti i to je za sada tako", kaže Brkić.

   Razlog poništavanja starog konkursa prije tri mjeseca za šefa Delegacije EU su relativno blijedi kandidati koji su se prijavili, a Srna nezvanično saznaje da je to iznenadilo Kancelariju visoke predstavnice Catherine Ashton, jer je riječ o mjestu koje ima visoku političku težinu.

Mediji u Federaciji BiH nedavno su javili da bi i novi konkurs za izbor šefa delegacije EU u BiH mogao biti poništen, jer kabinet Ashtonove nije zadovoljan kandidatima.