Irak
0

Nova misija za bh. vojnike

FENA
Pješadijska jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) sastava 49 pripadnika (plus jedan oficir za vezu) početkom augusta bit će upućena u Irak sa zadatkom osiguranja baze Koalicijskih snaga "Viktorija" u Bagdadu.

Radi se o jedinici s drugačijom misijom u odnosu na Jedinicu OSBiH za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a) čija je sedma rotacija angažirana u sklopu mirovne misije u Iraku.

Ovo je saopćeno danas na pres-konferenciji u Ministarstvu odbrane u Sarajevu, upriličenoj nakon povratka delegacije Ministarsva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) iz posjete sedmoj rotaciji Jedinice OSBiH za uništavanje NUS-a.

O učincima višednevne posjete Iraku, koja je osim inspekcije Jedinice za uništavanje NUS-a obuhvatila i upoznavanje o misiji spomenute pješadijske jedinice, govorili su zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić i komandant Operativne komande OSBiH brigadni general Anto Jeleč.

Konkretan zadatak pješadijske jedinice (prve rotacije), koja će u augustu biti upućena iz sastava 6. pješadijske brigade OSBiH sa sjedištem u Banjoj Luci, bit će osiguranje jednog punkta na ulazu u bazu "Viktorija" i angažman na jednoj od osmatračnica.

Predsjedništvo BiH je 13. februara usvojilo zaključak u vezi s upućivanjem pješadijske jedinice sa spomenutom misijom, a preostalo je da se, shodno utvrđenim obavezama, donese odluka koju treba potvrditi Parlamentarna skupština BiH.

Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH uvjerili su se na licu mjesta da pripadnici Jedinice za uništavanje NUS-a profesionalno i uspješno obavljaju vlastite obaveze, za što su dobili najviše ocjene dužnosnika Koalicijskih snaga, a o čemu svjedoči i činjenica da su pripadnici te jedinice angažirani na procjeni osposobljenosti Inžinjerijskog bataljona iz sastava 8. divizije iračkih oružanih snaga.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s eventualnim slanjem pripadnika OSBiH u misiju u Afganistanu, te šansama BiH za ulazak u punopravno članstvo NATO-a, dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH istaknuli su da će do kraja godine pet do deset bh. oficira, najvjerovatnije, biti upućeno kao "prethodnica" u Afganistan, nakon čega je izvjesno i upućivanje jedinice s konkretno određenom misijom.

Što se tiče aspiracija za ulazak u punopravno članstvo NATO-a, ocijenjeno je da svi trendovi - uspjeh odbrambene reforme, uključujući i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, pokazuju da u tom pogledu ne bi trebalo biti problema.

Pritom, kako je rečeno, treba imati u vidu da pristupanje NATO-u nije samo vojno pitanje nego da to pitanje podrazumijeva čitav niz neophodnih reformi na civilnom planu, a na čemu treba da se maksimalno angažiraju sve nadležne državne institucije u skladu s preuzetim obavezama.