BiH
52

Nova glavna tužiteljica provjerava zahtjev Tužilaštva o pretresu Klixa

Piše: E. F.
Dalida Burzić (Foto: Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Klix.ba)
Dalida Burzić, nova glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, jučer je preuzela dužnost i stupila na novo radno mjesto, baš kada je u prostorije Klixa, po zahtjevu njenog Tužilaštva, ali i naredbi općinskog sudije u Sarajevu Igora Todorovića, upala policija MUP-a Republike Srpske sa nalogom za pretres i izuzimanje "dokaznog materijala" za rasvjetljavanje krivičnog djela neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja.

Povodom pretresa se oglasilo i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo koje najavljuje ispitivanje načina podnošenja zahtjeva za pretresanje prostorija Klixa.

"Ured Glavnog kantonalnog tužitelja obavještava javnost da je Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić stupila na dužnost upravo tog dana kada je predmetni pretres izvršen, te da će preduzeti sve mjere i radnje da bi se utvrdile okolnosti I način na koji je podnesen zahtjev ovog Tužilaštva Općinskom sudu u Sarajevu, koji je i donio Naredbu o pretresu", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Inače, pripadnici sarajevske policije, ali i MUP-a RS upali su u prostorije Klixa zbog objavljenog audiosnimka premijerke RS Željke Cvijanović na kojemu ona govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu. Nakon što je Klix.ba odbio otkriti izvor navedene informacije, odnosno način na koji je Klix dobio sporni snimak, rad portala je onemogućen, uništeno je 19 računara nakon što su iz njih povađeni hard diskovi.