BiH
132

Nova afera na UNSA: Nezakonito bio dekan, a potom nezakonito proveo izbor svog nasljednika

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je jučer kantonalni inspektor za visoko obrazovanje proveo inspekciju na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ustanovljeno je da izbor novog dekana nije proveden u skladu sa zakonskim i statutarnim procedurama koje regulišu ovaj postupak.

Ovim nalazom inspektora osporeno je imenovanje dekana Fatiha Destovića. No, još je šokantnije da je istom prilikom ustanovljeno da je i prethodni dekan Uzeir Bavčić pune četiri godine nezakonito bio dekan istog fakulteta.

Naime, na 22. sjednici Nastavno-naučnog vijeća fakulteta donesena je Odluka broj: 01-252/15 od 19. marta 2015. godine kojom se pokreće postupak izbora dekana, te je imenovana Komisija za provođenje postupka izbora dekana od pet članova u sastavu koje su jedan redovni, dva vanredna profesora i dva docenta.

“Iz utvrđenog činjeničnog stanja neosporno proizlazi da je navedena komisija za provođenje postupka izbora dekana imenovana suprotno članu 98. stav 1 Statuta Univerziteta u Sarajevu kojim je jasno definisano da komisija ima pet članova iz reda redovnih ili vanrednih profesora. Procedura izbora dekana također je provedena suprotno odredbi člana 98. stav 4. i 5. Statuta Univerziteta u Sarajevu, jer je na istoj sjednici nastavno-naučnog vijeća Pedagoškog fakulteta u Sarajevu usvojen Izvještaj komisije za provođenje postupka izbora dekana i izbor novog dekana”, potvrdili su za Klix.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Što se tiče prethodnog dekana, inspekcija je ustanovila da ni on nije zakonito imenovan na tu dužnost.

Dr. Uzeir Bavčić je izabran u zvanje vanrednog profesora na osnovu Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, broj:01-I-169/05 od 09. februara 2005. godine, a po osnovu tada važećeg Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (Službene Novine KS broj:17/99). Odredbom člana 77. pomenutog zakona jasno je definisano da se “vanredni profesor bira za vrijeme od šest godina”. Iz navedene zakonske odredbe jasno proizlazi da je izbor u zvanje vanrednog profesora Uzeira Bavčića istekao 2011. godine koji, do momenta vršenja inspekcijskog nadzora, nije biran u više zvanje, odnosno akademsko zvanje redovnog profesora.

“Dr. Uzeir Bavčić je nezakonito, na osnovu Odluke Upravnog odbora Pedagoškog fakulteta u Sarajevu broj:01-636/11 od 26. maja 2011. godine imenovan za dekana fakulteta, a Vlada Kantona Sarajevo je Odlukom broj:02-05-17011-16/11 od 12. maja 2011. godine dala saglasnost za imenovanje dekana Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. Naime, dr. Uzeir Bavčić je imenovan za dekana Pedagoškog fakulteta u Sarajevu suprotno odredbi člana 133. stav 2. tada važećeg Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (Službene Novine KS broj 22/10) kojim je precizno definisano da se 'dekan fakulteta bira iz reda članova akademskog osoblja u zvanju redovnog ili vanrednog profesora...' što imenovani nije bio u trenutku izbora, jer je njegov izbor u zvanje vanrednog profesora istekao početkom 2011. godine, a imenovan je za dekana u petom mjesecu 2011. godine”, utvrdio je kantonalni inspektor.

Iz Kantonalne uprave za inspekcije poslove kažu da će oni poduzeti mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti. Također, iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je za Klix.ba da su oni upoznati o dešavanjima na Pedagoškom fakultetu te da će se o svemu raspravljati na prvoj narednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu.