Slučaj trajao godinama
15

Notarka Ćatović objašnjava: Izmještanje arhivske građe zakočila Notarska komora FBiH

A. Ku.
Fotografija je ilustrativnog karaktera
Fotografija je ilustrativnog karaktera
Povodom iznesenih tvrdnji da je na privatnom posjedu, u poslovno-stambenom objektu na Ilidži, nakon smrti notara Rasime Trnke godinama stajalo na desetine hiljada državnih dokumenata, zatražili smo komentar od notarke Kaseme Ćatović.
Naime, Fehim Trnka, sin preminulog Rasima, objavio je na društvenim mrežama informaciju da će dokumenti nakon borbe koja je trajala šest godina biti izmješteni iz privatnih prostorij.

Kako je Trnka napisao na mjesto na kojem je radio njegov otac imenovana je notarka Kasema Ćatović, koja je ujedno postala i vlasnik arhiva. Primopredaja nakon popisa koji je nakon smrti izvršen nije učinjena jer, prema tvrdnjma Trnke, Ćatović nije htjela potpisati zapisnik.

Međutim, Ćatović nam objašnjava da je ona zapravo postala povjerenik arhivske građe, a ne vlasnik arhivske građe preminulog notara te da je tražila saglasnost Arhiva FBiH da se arhivska građa izmjesti kod njih.

U skladu sa Rješenjem Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo njen notarski ured je počeo sa radom 01.12. 2017. god., nepunih osam mjeseci nakon smrti notara Trnke.

U skladu sa relevantnim zakonskim propisima arhivska građa nastala radom notara Rasima Trnke kao i svih drugih notara koji su prestali sa radom, trebala je odmah nakon prestanka rada notara bitismještena u centralni notarski arhiv , za čije formiranje je nadležna Notarska komora FBiH. Kako navedeni centralni arhiv Notarska komora nije formirala ni do danas, a ja kao povjerenik predmetne arhivske građe, a ne vlasnik arhivske građe notara Rasima Trnke , kako to navodi autor teksta, u cilju zakonitog zbrinjavanja predmetne arhivske građe, zatražila i dobila saglasnost Arhiva FBiH za smještaj predmetne arhivske građe u arhiv FBiH", kaže Ćatović.

Tako je postupila, dodaje, s obzirom na to da je arhivska građa nastala radom notara javno dobro koje se kao takvo trajno čuva i vlasništvo je Federacije BiH u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi FBiH.

"Dakle, notari nisu ovlašteni za obavljanje arhivskih poslova niti se smiju baviti istim jer zato nemaju zakonskog osnova. Operativno premještanje arhiva iz prostorija Rasima Trnke u Arhiv FBiH do 19.06. 2023. god. nije realizovano zbog protivljenja Notarske komore FBiH", ističe Ćatović.

Govoreći o nemaru, zloupotrebu položaja i bahatom ponašanju desetina osoba, a koje Trka spominje, Ćatović kaže da je osim nje, tadašnji ministar Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić aktivno radio na formiranju centralnog notarskog arhiva na području Kantona Sarajevo, te da za to nije dobio podršku Notarske komore.

"Nakon mog daljeg angažmana i podrške sadašnje ministrice Ministarstva pravde i uprave KantonaSarajevo Darije Softić Kadenić i sadašnjeg direktora Arhiva FBiH Hajrudina Ćuprije realizovana je odluka o smještaju predmetne arhivske građe u Arhiv Federacije od 17.01.2018. godine u skladu sa postojećim zakonskim propisima", zaključuje Ćatović.

Vezani članci