BiH
87

Norveška donirala sedam belgijskih ovčara deminerskom bataljonu OS BiH

FENA
(Foto: FENA)
Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške doniralo je Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH sedam belgijskih ovčara, čijim će se učešćem proces deminiranja u BiH prosječno povećati za pet hiljada kvadrata dnevno.

"To znači da će Oružane snage BiH s ukupno 23 psa znatno pojačati svoje aktivnosti na terenu. Time će se doprinijeti bržem deminiranju površina gdje se mogu upotrijebiti psi za otkrivanje mina", kazao je za Agenciju FENA Refik Fazlić, pukovnik u Operativnoj komandi Oružanih snaga BiH, na današnjoj ceremoniji primopredaje pasa u Regionalnom centru Norveške narodne pomoći u Vogošći.

Ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe naglasila je da je donaciija osigurana u okviru Plana za jačanje kapaciteta Norveške narodne pomoći Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH.

"BiH treba biti ponosna što je Globalni trening centar za obuku pasa za okrivanje mina Norveške narodne pomoći implementirao obuku pasa i vodiča. Nadam se da će se ovom donacijom smanjiti broj žrtava od mina koji trenutno iznosi 8.328", kazala je ambasadorica Lilloe.

Na ceremoniji su Darin Lisica, regionalni direktor Norveške narodne pomoći, i Dževad Zenunović, komandant Deminerskog bataljona OSBiH, potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Norveške narodne pomoći.

"Osim sedam pasa, koji su vrhunskog kvaliteta, Norveška narodna pomoć planira u ovoj godini podržati Deminerski bataljon OSBiH nabavkom 20 metal-detektora, mašinska priprema zemljišta na 700.000 m2 na deminerskim zadacima bataljona, kao i organizovanjem radionica i obuka za rukovodno osoblje", kazao je pomoćnik ministra odbrane BiH Ahmet H. Omerović.

Komandant Zenunović je, također, istakao da Oružane snage proces deminiranja danas vrše u Sanskom Mostu i Orašju.

"S današnjom primpredajom pasa završeno je obilježavanje 20 godina rada Norveške narodne pomoći u BiH, koja je do sada za oko 630 porodica osigurala smještaj", kazao je regionalni direktor Norveške narodne pomoći Darin Lisica.