Bosanski i u Stuttgartu
0

Njemačka: Otvorena jedanaesta bosanska dopunska škola

Sarajevo-x.com
Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Stuttgartu Hariz Halilović je u petak, 2. decembra 2011. godine, svečano otvorio drugo odjeljenje bosanske dopunske škole u ovom gradu. Dopunska nastava na bosanskom jeziku, osim u već postojećoj školi Schwabschule u centru Štutgarta, odvijat će se i u prostorijama Rosensteinschule, Nordbahnhofstr. 120, u sjevernom dijelu grada, svakog petka od 14 sati i 15 minuta. Sa 29 učenika polaznika dopunske škole radit će Amira Ribić, nastavniba razredne nastave iz Banje Luke.
Prvim časovima dopunske nastave na bosanskom jeziku osim učenika prisustvovali su i njihovi roditelji, a predavanje je održao generalni konzul Halilović.

''Bosna i Hercegovina jeste za dobru integraciju svojih državljana u njemačko društvo, ali je protiv njihove asimilacije i zato je veoma važno dopunsko obrazovanje djece na maternjem, bosanskom jeziku. Znanje maternjeg jezika, njegovo čuvanje i njegovanje jedan je od najvažnijih elemenata očuvanja identiteta Bosanaca i Hercegovaca u svijetu. Zato je krajnje vrijeme da vlast u BiH, ali i svi mi povedemo više računa o dopunskom obrazovanju djece Bosanaca i Hercegovaca u svijetu, jer već sutra može biti kasno'', istakao je generalni konzul Halilović.

''Naša dugogodišna želja je da imamo bosansku dopunsku školu. Sretni smo što se ta naša želja danas ispunila i na tome smo veoma zahvalni generalnom konzulu Haliloviću koji nam je u tome pomogao. Siguran sam da će naša djeca od danas bolje govoriti bosanski i da će više znati o svojoj domovini Bosni i Hercegovini'', rekao je Muhamed Aganović, koordinator bosanske dopunske škole.
''Živjela sam u Americi, ali sam došla u Njemačku kako bih bila bliže Bosni i Hercegovini. Rad sa djecom će tu razdaljinu dodatno smanjiti'', kaže nastavnica Amira Ribić.

Novootvorena bosanska dopunska škola u Stuttgartu jedanaesta je po redu u Baden-Württenbergu, od kojih je njih osam otvoreno u posljednje dvije godine.