BiH
0

Njemačka donirala vojnu opremu Ministarstvu odbrane i OSBiH

FENA
Vlada SR Njemačke je, u sklopu pružanja vojne pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH), donirala opremu za zračnu medicinsku evakuaciju.
Foto: FENA
Foto: FENA

Tim povodom, u četvrtak je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo upriličena ceremonija primopredaje vrijedne donacije, a radi se o dva seta visokokvalitetne opreme za medicinsku evakuaciju zračnim putem (AIRMEDEVAC RACKBELL UH-1D), koja će za potrebe hitnog medicinskog zbrinjavanja biti ugrađena u helikoptere OSBiH.

Certifikat o doniranoj vojnoj opremi potpisali su generalmajor Robert Lowenstein, zamjenik komandanta Komande interventnih vodova vojnog vazduhoplovstva i komandant Kopnenih vodova vojnog vazduhoplovstva OS SR Njemačke i generalmajor Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

Realizaciju ovog projekta pozdravio je zamjenik ambasadorice SR Njemačke u BiH Adrian Pollmann, podsjećajući na ulogu koju je njemački kontingent u okviru EUFOR-a imao u stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Pollman naglašava da je, nakon postizanja stabilne sigurnosne situacije u BiH, neophodno istrajavati na izgradnji sposobnosti i kapaciteta BiH koji će je dovesti do ispunjenja vojnih zahtjeva prema NATO-u, potcrtavajući spremnost SR Njemačke da i nadalje pruža potporu Ministarstvu odbrane i OSBiH.

General Lowenstein je kazao da se doniranjem spomenute opreme ispunjava ranije dato obećanje, izražavajući očekivanje da će ta oprema uskoro biti stavljena u funkciju.

Foto: FENA
Foto: FENA

Istovremeno, poručio je da će njemačka strana pružiti potporu u pogledu ugradnje setova donirane opreme u helikoptere OSBiH, te na planu obuke odgovarajućeg kadra.

Zahvalnost u povodu uručenja vrijedne donacije iskazao je general Jeleč, istaknuvši da SR Njemačka zauzima posebno mjesto u bilateralnoj suradnji, te uvjerenje da će donirana oprema doprinijeti jačanju ukupnih kapaciteta OSBiH, kao i dostizanju viših standarada na putu tranzicije BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Donirana oprema, kako je rečeno, osim za vojne svrhe, bit će korištena i za spašavanje života u civilnom sektoru u slučaju prirodnih i drugih katastrofa - zemljotresa, poplava, požara , kao i u hitnim slučajevima medicinskog zbrinjavanja.