BiH
99

Njemačka ambasada u BiH upozorava: Često se prilažu falsifikovani certifikati Goethe-Instituta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iz ambasade SR Njemačke u Bosni i Hercegovini upozoravaju da ovo diplomatsko predstavništvo odbija zahtjeve za vizu osobama koje prilože falisifikovane diplome te da se pored toga tim osobama uvodi duža zabrana ulaska u Njemačku.

"Korištenje falsifikovanih dokumenata je protuzakonito i biće krivično procesuirano. Goethe-Institut krivicno tereti u okviru BiH-sudskih organa svaku osobu koja priloži falsifikat diplome Goethe-Instituta. Svi koji prilože falsifikovan certifikat, imaju zabranu polaganja ispita u Goethe-Institut u trajanju od jedne godine", navode iz Ambasade SR Njemačke.

Dodaju da podnosioci zahtjeva za vizu u Ambasadi SR Njemačke često prilažu falsifikovane certifikate Goethe-Instituta prilikom predaje dokumenata.

"Radnici Ambasade redovno zavrašavaju obuke, kako bi mogli prepoznati falsifikate. Dakle, falsifikati uvijek budu otkriveni", ističu iz ambasade SR Njemačke.

Podsjećaju da je dokaz o dovoljnom znanju njemačkog jezika uslov za izdavanje vize za duži boravak u Njemačkoj.

"Dakle, ispit možete polagati i bez prethodnog pohađanja jezičkog ili pripremnog kursa za ispit. Svi zainteresovani se mogu obratiti Goethe-Institutu u vezi sa pitanjima koja se tiču ispitnih certifikata", zaključuju u ambasadi.