BiH
0

Niz mjera za poboljšanje stanja u kazneno-popravnim zavodima

FENA
Federalno ministarstvo pravde predstavilo je na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH informaciju o stanju u kazneno-popravnim zavodima FBiH i predložilo niz mjera za poboljšanje stanje.

Informacija i mjere su predstavljeni nakon slučaja bijega devet zatvorenika iz zatvora u Ustikolini.

Kao prvu među kratkoročnim mjerama, Ministarstvo pravde je predložilo da se hitno i u cijelosti izmire neizvršene novčane obaveze prema kazneno-popravnim zavodima, što se posebno tiče dovršetka i otvaranja novih smještajnih kapaciteta u KPZ Tuzla (Kozlovac) i KPZ Tuzla - odjeljenje u Orašju.

Ministarstvo pravde smatra da je potrebno omogućiti upošljavanje većeg broja novih pripadnika zatvorske straže, čime bi se na izravan način uticalo na poboljšanje općeg stanja sigurnosti u kazneno-popravnim zavodima, ali i ostalih službenika čije je upošljavanje nužno radi provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora.

Zatraženo je da se po hitnoj proceduri usvoji prijedlog novog Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH, te da se poboljšaju uvjeti za smještaj osuđenika kroz racionalniju upotrebu i prenamjenu postojećih kapaciteta.

Prenatrpanost zatvorskih kapaciteta predstavlja ozbiljan problem koji nije moguće riješiti bez aktivnijeg pristupa Vlade Federacije BiH, kao i sustavnih primjena preporuka Vijeća Evrope. Ovo se, prije svega, odnosi na potrebu izgradnje novih smještajnih kapaciteta po evropskim zatvorskim standardima, kako na državnom, tako i na nivou Federacije BiH.

Ministarstvo pravde podsjeća da je Vlada FBiH donijela odluku o izgradnji novog KPZ zatvorenog tipa u Mostaru, a Ministarstvo je preuzelo na sebe obavezu njene provedbe. Zato je potrebno u ovoj proračunskoj godini učiniti sve pripremne radnje kako bi se raspisao javni natječaj za izvedbeni projekt novog zatvora.

Među dugoročnim mjerama je i prijedlog da se preispita opravdanost i mogućnosti osnivanja središnjeg centra za izobrazbu zatvorskog osoblja. Iz Ministarstva pravde podsjećaju da je to obaveza koja proizilazi iz predpristupnog procesa, budući da slični centri postoje u svim zemljama članicama Evropske unije, kao i u nekim zemljama kandidatima iz regiona.