BiH
0

Niti jedan od 29 amandmana na Ustav RS-a nije prihvaćen

FENA
Niti jedan od 29 amandmana na Ustav Republike Srpske (RS), na čiju verifikaciju se čeka od 2009., nije danas podržan na vanrednoj sjednici Vijeća naroda RS-a.

To praktično znači da će po Ustavu RS-a Sarajevo i dalje biti glavni grad RS-a, a, između ostalog, postojat će i smrtna kazna.

Iako su amandmani u Narodnoj skupštini RS-a usvojeni u paketu još prije više od tri godine, bez saglasnosti svih klubova u Vijeću naroda RS-a oni nisu mogli stupiti na snagu.

Međutim, na današnjoj sjednici delegati SDA u Klubu Bošnjaka nisu podržali niti jedan od amandmana jer smatraju da bi promjenama Ustava RS-a, kao i BiH, trebalo pristupiti sveobuhvatnije, kao i da rješenja koja su pripremljena 2009.u “paketu” ne odražavaju stvarno stanje.

Nakon što danas nisu usvojeni niti jedan od amandmana trebat će proći tri mjeseca da se ponovo može otvoriti ovo pitanje.

Za Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a još odranije je sporan amandman koji govori o Banjoj Luci kao glavnom gradu i statusu tog grada, jer nije prihvaćen njihov zahtjev da bude dodat i član koji govori i o zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti u tom gradu.

Za bošnjački Klub nije sporno pitanje glavnog grada u RS-u, nego organizacije gradske skupštine, te je prethodni saziv Vijeća naroda tražio da se to riješi na način da se precizno odredi zastupljenost najmanje 20 posto svih konstitutivnih naroda u tim organima vlasti ili onako kako je predviđeno po popisu iz 1991. godine.

Jedan broj amandmana odnosio se i na ljudska prava i slobode, usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i s Konvencijom o pravima djeteta, zatim se regulira oblast koja se odnosi na lokalnu samoupravu i prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, jer to u postojećem ustavu nije bilo regulirano.

Putem izmjena ili dopuna ukupno 29 članova u sedam poglavlja entitetskog ustava trebalo je da se mijenjaju i odredbe koje govore o susjedima BiH, odnosno briše se sintagma SR Jugoslavija i dodaje Srbija s kojom RS ima specijalne i paralelne veze.