Borjana Krišto
0

"Nisam odgovorna i ne razmišljam o ostavci"

FENA
Predsjednica Federacije Borjana Krišto izjavila je danas u Federalnom parlamentu u Sarajevu da se ne osjeća odgovornom i ne razmišlja o eventualnoj ostavci zbog toga što u Federaciji još ne dolazi do imenovanja novog ministra prostornog uređenja nakon što je dosadašnji ministar Salko Obhođaš u septembru podnio neopozivu ostavku na tu dužnost.

Poslanici Predstavničkog doma u Parlamentu FBiH koji na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu razmatraju probleme u funkcioniranju Federalne vlade, zamjeraju i predsjednici Krišto što ne dolazi do određenih imenovanja kadrova na važnim pozicijama u institucijama Federacije, a naročito što ni do danas nije donijela odluku o imenovanju Harisa Kafedžića za novog ministra prostornog uređenja. Kafedžića je na tu dužnost predložila Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je kadar bio i dosadašnji ministar Obhođaš.

Krišto je, međutim, novinarima koji prate rad Federalnog parlamenta kazala da se ne želi nijednog trenutka upuštati u komentare o predloženoj osobi, već je riječ o tome, kako je dodala, da se ona samo pridržava ustavnih ovlašćenja. Nema nijednog člana Ustava FBiH, kako je istaknula, koji je obavezuje na to da uvaži prijedlog SDA niti da imenuje novog ministra u nekom određenom roku.

"Kad je u pitanju imenovanje ministra, u kom slučaju mene obavezuje stav SDA? Može li mi netko objasniti u kom slučaju sam prekršila Ustav?

Može li meni netko drugi iz reda bošnjačkog naroda, osim SDA, dostaviti prijedlog za imenovanje ministra?

Ne postoji ustavna odredba koja govori o tome da se imenovanje mora obaviti u određenom roku. Samo se ponašam sukladno zakonu", rekla je Krišto, ponavljajući više puta da se ona striktno pridržava zakonskih i ustavnih ovlašćenja.

Krišto dalje ističe da je nedavno bila inicijatorica sastanka o problemima u funkcioniranju Federalne vlade na koji se pozvani, počevši od premijera, nisu odazvali, što, po njenim riječima, dovoljno govori o poštivanju institucije koju zastupa.

Krišto, kako je dalje kazala, poziva opet na dijalog.

Današnju vanrednu sjednicu, na kojoj se, prema definiranoj tački dnevnog reda, razmatraju problemi u funkcioniranju Federalne vlade, inicirala je Stranka za BiH kojoj su se u tom zahtjevu pridružili poslanici opozicionih Socijaldemokratske partije BiH, Narodne stranke Radom za boljitak i Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović".

Predsjednica Federacije Krišto koja veoma rijetko prisustvuje sjednicama u Federalnom parlamentu, što joj poslanici često zamjeraju, danas prisustvuje ovoj raspravi u Predstavničkom domu.