Vlada FBiH će zaštititi svoju imovinu
0

Nikšić: Uprava Bosnalijeka vrši mobing nad radnicima

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Vlada Federacije BiH nikada nije rekla da je isključivi vlasnik Bosnalijeka. Mi smo rekli ono što je činjenica, a to je da je Vlada FBiH najveći pojedinačni dioničar i da želimo biti vlada koja vodi brigu o svojoj imovini. Zbog toga ćemo iskoristiti sva moguća pravna sredstva da zaštitimo svoju imovnu, kazao je u izjavi za Fenu premijer FBiH Nermin Nikšić.

Komentirajući izjave u medijima predsjednika Nadzornog odbora Bosnalijeka Veljka Trivuna u kojima je navedeno da Vlada FBiH obmanjuje javnost kada je u pitanju stanje u Bosnalijeku, premijer Nikšić je kazao da je "činjenica da je predsjednik Nadzornog odbora Veljko Trivun stao na stranu pokrivanja evidentnog kriminala u Bosnalijeku i evidentnog javašluka i trošenja novca".

Vlada FBiH i ja nakon pokretanja ovog postupka i razmatranja informacije na Vladi FBiH nismo se javno oglašavali. Mi smo tada rekli svoj stav i zatražili od Nadzornog odbora da smijeni Upravu Bosnalijeka, odnosno da ćemo, ukoliko Nadzorni odbor ne provede zaključak Vlade, zatražiti od Skupštine dioničara da smijeni Nadzorni odbor, kazao je Nikšić.

Naglasio je da se "Vlada FBiH ne služi sredstvima kojima se služi Uprava Bosnalijeka, koja vrši mobing nad radnicima i prisiljava radnike da daju njima ovlaštenja za predstojeću Skupštinu dioničara".

Premijer FBiH je pozvao sve radnike Bosnalijeka da se odupru tome i da se ne plaše pritiska.

Vlada FBiH će zaštititi sve te ljude i tražiti načina kako ćemo se izboriti protiv kriminala i kriminalnog ponašanja uprave na čiju su stranu stali članovi Nadzornog odbora Veljko Trivun i Abdul Umid Šalaka, naglasio je premijer Nikšić.

Mi ćemo svoja prava na upravljanje svojom imovinom ostvariti putem Skupštine. Ali, nažalost, do tada se tamo nastavlja javašluk, trošenje novca Bosnalijeka po mondemskim ljetovalištima i ekskluzivnim mjestima po svijetu i Evropi koja na godišnjem nivou dostiže više od 200.000 KM, odnosno nastavlja se i dalje ono ponašanje na koje je ukazano u nalazima finansijske policije, kazao je Nikšić.

Vlada FBiH će i dalje institirati kod nadležnih institucija da se taj proces dovede dokraja, kazao je on.