BiH
17

Nikšić o pucanju lijeve koalicije: Naša razjedinjenost bila bi najbolji poklon vladajućim strankama

Razgovarao: Ervin Mušinović
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što je Predsjedništvo Demokratske fronte odlučilo da će na lokalnim izborima 2016. nastupiti samostalno otvoreno je pitanje "pucanje" lijeve koalicije. Predsjednik vodeće ljevičarske političke stranke SDP BiH Nermin Nikšić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako je SDP odlučio da će na predstojećim izborima imati svoje kandidate za načelnike ili da će podržati one koje predloži "DF ili neka treća stranka sličnih političkih programa ili neke nezavisne kandidate".

Nikšić je kazao kako je SDP BiH velika politička stranka koja ima potrebni politički kapacitet, tradiciju i snagu koja se mjeri brojnošću članstva, sistemu unutrašnjih izbora po principu "jedan član-jedan glas" koji nema niti jedna nominalno demokratska stranka. Baš iz tih razloga, kako kaže, SDP je spreman izaći na predstojeće izbore samostalno.

"Više puta smo javno i jasno govorili o tome da je SDP BiH odlučio na lokalne izbore izaći na način da će u lokalnim organizacijama imati svoje liste za općinska i gradska vijeća, odnosno skupštinu opštine, dok će nominacije imena kandidata za načelnike općina i gradonačelnike biti rezultat analize stanja na terenu, potreba i stavova lokalnih organizacija SDP BiH. To u stvari znači da će u cilju jačanja pozicije ljevice to možda biti kandidati naše partije, oni koje predloži DF ili neka treća stranka sličnih političkih programa ili neki nezavisni kandidat", rekao je Nikšić.

Nikšić dodaje da su u SDP-u svjesni ozbiljnosti situacije u koju su našu državu dovele vladajuće nacionalne stranke tako da su jasno i otvoreno iznijeli stav: ljevica ne smije više nikada izaći na izbore razjedinjena.

"Vaš interes, te činjenica da su i ostali mediji veliku pažnju poklonili navodnom pucanju koalicije na lijevom spektru političke scene u BiH pokazuje da smo u pravu. Naša razjedinjenost bila bi najbolji poklon vladajućim političkim strankama. Nema nikakve sumnje da građani nisu u većini opredijeljeni da glasaju za nacionalne stranke, ali njihovi kandidati mogu odnijeti pobjedu najviše zahvaljujući rasipanju glasova stranaka ljevice, te apstinenciji naših glasača koja se javlja kao posljedica tog nejedinstva", kazao je Nikšić.

On dodaje da SDP BiH hoće jaku i evropsku ljevicu na vlasti u BiH koja će na principima građanski uređene države, u kojoj je osigurana vladavina prava, stvoriti uvjete za opći napredak i oporavak našeg društva kojeg su nacionalne stranke dovele u stanje apatije, nemorala i nazadovanja svake vrste.

"Isto tako znamo šta nećemo, a to je koalicija sa SDA, HDZ i SNSD, pa čak ni sa SBB ukoliko se ta stranka jasno ne distancira od politika podjele države na kojima intenzivno rade HDZ, SDA i SNSD", ističe Nikšić.

Nikšić je rekao da su predstojeći izbori prilika da građani jasno kažu da li su za politiku koja dijeli Mostar na dvije etničke općine, koja dijeli državu na tri etnička dijela, koja javni RTV servis dijeli na tri etnička kanala, koja uništava pravosuđe BiH i državu BiH ili su za politiku koja se tome najoštrije suprotstavlja.

"Mi u SDP-u shvatamo značaj trenutka u kojem se BiH nalazi, jer je ona danas de facto podijeljena država u kojoj su nacionalne stranke potpuno zavadile narode koji žive na ovim prostorima. Zato sam spreman učinit sve, što je u mojoj moći, da stranke ljevice koje su najčvršća brana daljnjem rastakanju BiH nekim svojim nepromišljenim potezima ne daju povod za likovanje i neosnovano radovanje strankama desnice, koje bi zapravo bile jedine na dobitku eventualnim podjelama na ljevici", zaključio je Nikšić.