BiH
0

Nikšić: FUP nastavlja raditi bez ikakvih smetnji

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
"Drago mi je što je Federalna vlada pronašla rješenje za izlazak iz situacije u koju je bespotrebno dovedena", izjavio je za Agenciju Fena federalni premijer Nermin Nikšić, povodom današnje odluke Vlade Federacije BiH da zatraži od Nezavisnog odbora poništenje konkursa za izbor direktora Federalne uprave policije koji je ranije raspisan, kao i raspisivanje novog u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima koji je na snazi.

Nikšić pojašnjava da je razlog za poništavanje konkursa činjenica da je u toku provođenja konkursa, koji je raspisan prema ranijem zakonu, novi zakon o unutrašnjim poslovima stupio na snagu čime je prethodni stavljen van snage.

"To je praktično jednak stav kao i onaj koji je zauzela Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Vlada ne smije i ne želi raditi prema zakonu koji nije na snazi", istaknuo je Nikšić.

Izrazio je nadu da će Nezavisni odbor znati cijeniti ovakav stav Vlade i nadležne parlamentarne komisije te je podvukao da je Vlada odluke donijela na temelju informacije FMUP-a, a ne na temelju prijedloga Nezavisnog odbora koji uopće nije razmatran.

Naime, važeći zakon precizno propisuje način rada Federalne uprave policije u ovom slučaju te je Vlada danas donijela rješenja kojim samo utvrđuje ono što je zakon jasno propisao.

"Dosadašnjem direktoru policije istekao je mandat i Vlada je to potvrdila svojim rješenjem. U tom slučaju dužnost direktora obavlja zamjenik direktora policije dok se ne izabere novi direktor, što je Vlada također potvrdila svojim rješenjem", kazao je Nikšić.

Istaknuo je da zakon osigurava funkcionalni kontinuitet u radu ove jako važne institucije te Federalna uprava policije nastavlja raditi bez bilo kakvih smetnji, a dosadašnji zamjenik direktora će u skladu sa zakonom preuzeti dužnosti direktora.

"Sada je na Nezavisnom odboru i Federalnom parlamentu da osiguraju provođenje konkursa u skladu sa zakonom, te da novog direktora policije imenuje nova Vlada nakon provođenja te procedure. U tom periodu Federalna uprava policije može nesmetano obavljati svoj posao", zaključio je premijer Nikšić.

Federalna vlada danas je na sjednici u Sarajevu jednoglasno prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o proceduri Nezavisnog odbora za utvrđivanje Prijedloga kandidata za izbor i imenovanje direktora Federalne uprave policije, a koju je pripremilo Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova na temelju zaključka Vlade FBiH od 10. decembra 2014. godine.

Vlada je u potpunosti podržala i Mišljenje Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za sigurnost od 6. januara 2015. godine i predložila Nezavisnom odboru poništavanje konkursa za izbor direktora Federalne uprave policije raspisanog 1.10.2014. godine iz razloga što je za vrijeme trajanja konkursne procedure - 11.10.2014. godine - stupio na snagu novi Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, čime je Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, na osnovu kojeg je raspisani konkurs, prestao da važi.

Također jednoglasno, Vlada je u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH donijela i dva rješenja.

Prvim rješenjem o isteku mandata direktora Federalne uprave policije utvrđen je prestanak mandata direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču. Drugim rješenjem o preuzimanju dužnosti direktora Federalne uprave policije utvrđeno je da zamjenik direktora Ensad Korman preuzima dužnost direktora Federalne uprave policije do imenovanja direktora ove uprave.

Oba ova rješenja stupaju na snagu danom donošenja i bit će objavljena u "Službenim novinama FBiH“.