BiH
35

Niko od osam kandidata porijeklom iz BiH neće ući u Evropski parlament?

Piše: F. Vele
Izbori za Evropski parlament (Foto: EPA)
Faila Pašić-Bišić
Iako konačni rezultati još uvijek nisu poznati, Bosna i Hercegovina nakon ovih evropskih izbora po svemu sudeći neće imati "svoje gore list" u Evropskom parlamentu (EP). Prema posljednjim informacijama, niko od osam kandidata koji su porijeklom iz naše zemlje nije napravio izborni uspjeh.

Svi oni žive u različitim zemljama Evropske unije (EU), a nadali su se da će im građani "druge domovine" dati svoje povjerenje.

Očito atmosfera u zemljama Evropske unije, obilježena jačanjem krajnje desnice i narodnjaka, nije pogodovala izboru nekog od Bosanaca i Hercegovaca u najviše zakonodavno tijelo EU.

Ipak, sve bi se, vele, moglo promijeniti u naredna dva dana kad se svih glasovi za kandidate budu prebrojali, mada su šanse relativno male.

U Hrvatskoj barem nema mnogo nepoznanica. Bivša ambasadorica BiH i aktuelna savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Željana Zovko neće biti članica Evropskog parlamenta. Hrvatsku će u Evropskom parlamentu s HDZ-ove liste, na kojoj je bila i Zovko, predstavljati predsjednica HSP dr. Ante Starčević: Ruža Tomašić, te Andrej Plenković, HSS-ovka Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Mnogo razloga za slavlje nema ni Mirza Šabić, jedini Bošnjak na listi od 275 kandidata iz Hrvatske. Ovaj uspješni privrednik koji živi u Zagrebu nalazio se na listi "Partnerstvo hrvatskog centra", koju čine Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku. Ova lista dobila je 2,4 posto glasova.

Također, Evropski parlament zasad neće dobiti ni prvu pokrivenu ženu. To je imala priliku da bude Faila Pašić-Bišić, ali nestranačka lista Jelka Kacina, koji ju je nagovorio na kandidaturu, dobila je samo 4,86 posto glasova, što nije bilo dovoljno ni za treći Kacinov mandat. U Sloveniji je najviše glasova dobio konzervativni blok. Minimum koji je Kacinu trebao jeste 7,6 posto glasova.

"Nažalost, niko od Bošnjaka u Sloveniji, pa ni u EU nije prošao. U Sloveniji je glasalo samo 19 posto glasača, što je naravno i doprinijelo lošem rezultatu. Desnica je glatko pobijedila", kazala je Pašić-Bišić za Klix.ba.

Državljanska lista Slovenije na kojoj je bila naša Emina Hadžić osvojila je tek 1 posto glasova, tako da nema izgleda da će osvojiti mandat. Njeni roditelji su porijeklom iz Prnjavora, a ona je rođena u Ljubljani. Direktorica je humanitarne organizacije "Zavod Krog" iz Slovenije.

"Što se tiče nas bošnjačkih kandidata, nismo prošli. Ali idemo dalje", rekla je Hadžić za Klix.ba.

Istaknuti član Liberalne partije Švedske Jasenko Selimović kazao je za Klix.ba kako još broje glasove i da će više informacija vjerovatno imati sutra. Na pitanje kakvi su njegovi izgledi, kaže:

"Niko ne zna. Postoji jedno mjesto, ali treba puno preferencijalnih glasova. Koliko će ih biti - niko ne zna. Danas ih broje ", rekao je Selimović.

Prema neslužbenim informacijama, male su šanse da će Selimović, kao naš najpoznatiji kandidat, završiti u EP, ali ništa ne treba isključiti, tvrde upućeni.

Selimović od 2010. godine obavlja dužnost sekretara ministra za integracije Švedske. Također je istaknuti kulturni radnik u toj zemlji. Obavljao je niz dužnosti u rukovođenju tamošnjim pozorišnim kućama, a dobio je važna priznanja i nagrade za svoj rad.

Više informacija nije imao ni Ademir Žilić, student iz Švedske koji je rođen u BiH. On je bio kandidat u ime švedskih liberala. Rođen je 1989. godine u Doboju, a do rata je živio u Modriči. Apsolvent je na Linköping fakultetu, na magistarskom programu "International and European Relations".

"Lični rezultati bit će poznati sutra ili prekosutra, a za stranku (Folkpartiet) znamo da smo dobili 10 posto glasova, odnosno dva od 20 švedskih poslanika u Evropskom parlamentu", kazao je Žilić koji vjeruje da i dalje postoje šanse za njegov izborni uspjeh.

Austrijska Narodna stranka (ÖVP) izborila je jasnu pobjedu na izborima za Evropski parlament ispred vladajućeg koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke (SPÖ).

Kandidat Othmar Karas, koji je dobio još jedan mandat u EP, zahvalio se glasačima i stranačkim aktivistima. Kandidat ove stranke je bio i naš Alvin Bijedić koji je bio 24. na listi, pa nisu veliki izgledi za njegov prolaz u EP. Alvin zasad nije odgovarao na naše upite.

Nejra Kalkan je bila kandidatkinja holandske Radničke partije za članicu EP-a, i to deveta na listi. Ta stranka je, prema posljednjim informacijama, osvojila tri mandata u EP, a još nije poznato hoće li Nejra biti među njima.