Aleksandar Bocan Harčenko
0

"Nikakva secesija u BiH ne dolazi u obzir"

FENA
Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ponovio je danas u Banjoj Luci da je zatvaranje OHR-a jedan od najvažnijih stavova Ruske Federacije te da nakon izbora, i domaći političari i međunarodna zajednica, moraju što brže i efikasnije raditi u tom pravcu.

Podsjetio je i da je, odmah nakon izbora, koji su provedeni na demokratski način i prema demokratskim kriterijima, rečeno da međunarodna zajednica mora što brže odlučiti i promijeniti način svog prisustva i djelovanja u BiH i u RS-u.

“Očekujem u cjelini više domaćeg dijaloga i razumijevanja”, rekao je Bocan Harčenko u izjavi novinarima nakon razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom Narodne skuštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Komentirajući stav državne tajnice SAD-a Hillary Clinton da nikakva secesija u BiH ne dolazi u obzir, ruski ambasador je rekao da tu nema nikakvih sumnji ni kada je u pitanju njegova zemlja.

“Rusija je priznala BiH kao državu, imamo međudržavni odnos, uvažavamo i poštujemo njen suverenitet i integritet. To je prvo i najvažnije, ali i isto tako poštujemo, kao zemlja garant, i Dejtonski ugovor, i smatramo da su te dvije stvari jako povezane, poštivanje Dejtonskog sporazuma i entitetsko uređenje i ovlasti. To je najvažnije za ovu zemlju”, rekao je Harčenko.

On je kazao i da Rusija, kao i Evropa i SAD, imaju interes za BiH, a da nakon formiranja novih vlasti moguće su i posjete visokih ruskih zvaničnika i razgovori o bilateralnim pitanjima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da će biti veoma komplikovano formiranje vlasti na nivou BiH, jer postojeći odnosi snaga ne daju previše kombinacija koje bi mogle biti "zatvorene" nekom skupštinskom većinom.

“Stranke koje imaju dobre rezultate teško da u ovom momentu mogu sklopiti blok zbog raznih međusobnih neriješenih odnosa, tako da situacija na nivou BiH, nama djeluje komplikovano i ne baš obećavajuće u ovom momentu za formiranje vlasti", rekao je Radojičić.

On je kazao da, kada je u pitanju RS, postoji namjera izabranih predstavnika da konstituiranje vlasti ide brzo kako bi Narodna skupština u svom novom, osmom sazivu, održala prvu sjednicu i da se nakon toga uđe u brzo formiranje Vlade RS-a, jer je puno operativnih poslova koji slijede.

Na sastanku je bilo riječi i o reformskim procesima, kao što su pitanje supervizije u Brčko Distriktu, a Radojičić ističe da je interes RS-a da se okonča supervizija, a da ostaje da se dalje razgovora i o pitanjima državne i vojne imovine, što će zavisiti i od novih partnera iz Federacije BiH.