Za zločin protiv čovječnosti
0

Nikačeviću ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane

FENA
Sud BiH donio je rješenje kojIm se ukida pritvor Miodragu Nikačeviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti, te izriču mjere zabrane.

Mjere zabrane uključuju - oduzimanje ličnih dokumenata kao što su lična karta i vozačka dozvola, zabranu napuštanja mjesta boravišta i stana bez prethodnog odobrenja suda, izuzev javljanja u nadležnu policijsku stanicu i pojavljivanja pred sudom u ovoj pravnoj stvari ili po pozivu tužilaštva.

Među izrečenim mjerama su i zabrana promjene mjesta prebivališta bez prethodnog odobrenja suda, te obaveza svakodnevnog javljanja u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Foča, a SJB će svakodnevno pismenim putem obavještavati sud o tome da li je optuženi ispoštovao naređenje ovog suda.

Nikačeviću se zabranjuje kontaktiranje ili uplitanje na bilo koji način sa osobama koje su svjedoci optužbe u postupku u njegovom predmetu, kao i kontaktiranje s potencijalnim saučesnicima i pomagačima u izvršenju krivičnog djela.

Optuženom se također nalaže da ne razgovara o ovom predmetu sa bilo kim, izuzev sa svojim braniocem, te nalaže strogo postupanje u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtjeva njegovo prisustvo u sudu, kao i da bude dostupan tužilaštvu kada i gdje je to potrebno u svrhu istrage bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Izrečene mjere zabrane po spomenutom rješenju mogu trajati dok za to postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da prekrši neku od izrečenih mjera zabrane u ovom rješenju optuženom se može odrediti pritvor, saopćeno je iz Suda BiH.