BiH
50

Nije usvojena inicijativa o komisiji koja će izabrati tekst himne BiH

Klix.ba
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Na večeras okončanoj 24. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije usvojena inicijativa Šemsudina Mehmedovića za formiranje Komisije za izbor teksta himne BiH.

Također, nije usvojena inicijativa zastupnice Dušanke Majkić za uvrštavanje u dnevni red sjednice Zastupničkog doma PSBiH tačke "Analiza stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH".

Na ovoj sjednici usvojeni su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i zakladama BiH, predlagatelja Vijeća ministara BiH.

Dom je usvojio zaključak kojim se odlaže izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH u prvom čitanju, čiji je predlagatelj Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH, dok Vijeće ministara BiH ne dostavi mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Nisu usvojena negativna mišljenja Ustavnopravne komisije u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH i Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagatelji zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a. U skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma, Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi nova mišljenja o ovim prijedlozima zakona.

U prvom čitanju nije usvojen Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović. Usvojen je zaključak kojim Zastupnički dom PSBiH traži da Vijeće ministara BiH nastavi sa aktivnostima izrade Zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom i uputi ga u parlamentarnu proceduru najkasnije do kraja 2016. godine.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje istovjetnog teksta Zakona o azilu, predlagatelja Vijeća ministara BiH. Usvajanjem Izvještaja, Prijedlog zakona o azilu usvojen je u Zastupničkom domu PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje carinskim terminalima". Usvojen je i zaključak kojim Dom traži od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH da u roku od šest mjeseci izvijeste Komisiju za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Nabava ličnih dokumenata – studija slučaja". Usvojen je zaključak u kojem Zastupnički dom traži od Vijeća ministara BiH i Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH da u roku od šest mjeseci izvijeste Komisiju za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojena je inicijativa zastupnika Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o poduzetim mjerama za privlačenje direktnih stranih ulaganja u BiH u 2015. godini, s prijedlogom mjera za unapređenje politike privlačenja stranih ulaganja.

Usvojena je zastupnička inicijativa Senada Šepića koja glasi: "Zastupnički dom PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da u roku od 60 dana pripreme i PSBiH pošalju informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH, s prijedlogom mjera". Usvojen je i zaključak kojim Dom obavezuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji s nadležnim institucijama BiH, u roku od 60 dana pripremi i PSBiH pošalje informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH, s prijedlogom mjera. Usvojena je inicijativa zastupnika Senada Šepića koja glasi: "Obavezuju se Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije i tijela BiH da, u skladu s odredbama Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, hitno pokrenu postupak izmjena i dopuna spomenutog ugovora, a u pravcu osiguranja prekategorizacije malograničnih prijelaza Zagrad – Pašin Potok, Plazikur – Gejkovac i Hadžin Potok – Bogovlja u granične prijelaze za međunarodni promet putnika. Zastupnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da ga o pokrenutim aktivnostima u ovom pravcu izvijesti najkasnije u roku od 30 dana“. Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da hitno pokrene postupak revizije Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, u pravcu rješavanja do sada evidentiranih problema u vezi sa graničnim prijelazima.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju:

  1. Sporazuma između BiH i Evropske unije o uspostavi okvira za sudjelovanje BiH u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama;
  2. Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Federalnog vijeća Švicarske koji se odnosi na redovni zračni promet;
  3. Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u području telekomunikacija i
  4. Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja.