Zaključak konferencije
0

Nije urađeno dovoljno u oblasti maloljetničkog pravosuđa

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i ambasador Republike Italije u BiH Raimondo del Cardona otvorili su danas u Sarajevu konferenciju o temi "Maloljetnička pravda: problemi, razmišljanja, prijedlozi" koju su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ambasada Republike Italije u BiH.

Na ovom skupu će biti predstavljeni rezultati jednogodišnjeg projekta ojačavanja maloljetničke pravde u BiH koji je sa 450.000 eura finansirao Ured italijanske kooperacije za razvoj.

Riječ je o pilot projektu pokrenutom u februaru prošle godine radi pružanja podrške institucijama BiH u primjeni državne Strategije protiv maloljetnih počinilaca krivičnih djela, putem podrške Koordinacionom tijelu za provedbu ovog dokumenta, edukacije stručnog osoblja, te pomoći centrima za socijalni rad i prihvatnim centrima.

Ministar Safet Halilović kazao je na otvaranju konferencije da je maloljetničko prijestupništvo, odnosno ojačavanje maloljetničkog pravosuđa jedan od problema koje ima BiH.

On smatra da bez obzira na uložene napore u oblasti maloljetničkog pravosuđa nije postignut željeni nivo reformi i uspostavljanja efektivnih mehanizama za implementaciju Strategije maloljetničkog prijestupništva u BiH.

Halilović navodi da je njegovo ministarstvo, koje koordinira radom Koordinacionog tijela, u proteklom periodu uložilo velike napore na provedbi pet strateških ciljeva predviđenih Strategijom.

U realizaciji ovih ciljeva pomogao je upravo projekt ojačavanja maloljetničkog prijestupništva u BiH koji je podržao Ured italijanske kooperacije za razvoj.

"U projektu je naglasak stavljen na maloljetnike pod rizikom i u sukobu sa zakonom, što je doprinijelo ojačavanju sistema maloljetničke pravde u BiH putem edukacije operativnih radnika u tom sektoru", izjavio je Halilović.

Italijanski ambasador De Cardona ovaj projekt je ocijenio kao jedan od najzahtjevnijih koji je italijanska vlada podržavala u socijalnom sektoru u BiH.

Italija je u ovoj oblasti jedna od vodećih zemalja, objasnio je ambasador, ističući da je sektor maloljetničke pravde delikatan,a koji se često zanemaruje i uključuje u šire discipline, kao što je pravosuđe za odrasle.

Zbog toga je Italija, kako ističe, podržala projekt u ovoj oblasti, pokazujući tako svoje zalaganje za mlade generacije u BiH koje su posebno propatile zbog događaja iz nedavne prošlosti.

Projekt ojačavanja maloljetničke pravde je bio koncentriran u Sarajevu i Banjoj Luci u kojima je rasprostranjen fenomen mladih pod rizikom zbog veće urbanizacije i širenja kriminala, a određene aktivnosti su provedene i u Doboju i Zenici.