BiH
0

Nije šala: Žale se na jelovnik u Parlamentu BiH zbog manjka srpskih jela

Klix.ba
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Srbi koji se povremeno hrane u restoranu institucija BiH negoduju jer se na meniju sve rjeđe mogu naći svinjetina i specijaliteti srpske kuhinje, dok, kako tvrde, meni u restoranu obiluje jelima bosanske i turske kuhinje.

"Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopšte nema, i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i janjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao što su bosanske klepe", ispričao je za Nezavisne novine jedan od službenika institucija BiH koji ne želi da mu im bude spomenuto, ali smatra ili da jelovnik treba biti neutralan ili trebaju biti zastupljena jela svih naroda.

Meniji iz restorana institucija do kojih smo došli zaista pokazuju da je na njima najmanje jela srpske kuhinje.

Srpske salate uopšte nema, dok se svinjetina može naći samo u tragovima, pišu Nezavisne novine.

O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da i ne govorimo, ali zato su s druge strane tu bosanski lonac, bosanski čimbur, bosanske klepe, kadun butići, đulbaštija, sarajevska bošća, japrak sarma i razna druga jela uglavnom turske i orijentalne kuhinje.

Tekst iz Nezavisnih novina
Tekst iz Nezavisnih novina

"Nije tačno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema bit će", rekao nam je Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Podsjećamo, u Parlamentu BiH je prije nekoliko godina vođena žestoka rasprava u vezi s menijem u restoranu. Najglasniji u toj raspravi bio je tadašnji poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj i njegov stranački kolega Drago Kalabić, koji je u to vrijeme bio šef Kluba poslanika SNSD-a. Njih dvojica insistirala su na tome da na meniju bude srpska salata i više jela srpske kuhinje, posebno onih na bazi svinjetine, što je na kraju i uvršteno na meni, međutim kasnije je to opet nestalo.

"Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je to samo dokaz majorizacije jer su to specifične teme na kojim se neke stvari prelamaju. Na tim stvarima treba insistirati i tako smo i radili. Nismo tjerali inat, već nam je bilo smiješno da neko 'protjeruje' jela koja su tu stotinama godina", rekao je Kalabić za Nezavisne novine, dodajući da na tim stvarima treba insistirati jer ona mnogo govore o nekim odnosima u BiH. On kaže da je prije bio dogovor da se stalno naručuje srpska salata, tako da su je na kraju morali uvrstiti u meni.