PSBiH
0

Nije bilo razgovora o popisu stanovništva

FENA
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH odlučila je danas da od Doma naroda zatraži da se za 30 dana produži amandmanska faza za Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Danijela Martinović nakon sjednice je kazala novinarima da je i na prethodnoj sjednici komisije odgođeno izjašnjavanje o prijedlogu ovog zakona zbog želje da se postigne politički dogovor o ovom pitanju.

"Kako u međuvremenu nije postignut politički dogovor, ali su politički dogovori intenzivirani po tom pitanju, smatrali smo da bi bilo dobro, u cilju 'preživljavanja' ovog zakona, da produžimo amandmansku fazu“, kazala je Martinović.

Druga stvar se, po njenim riječima, odnosi na određene tehničke probleme, jer su neki amandmani koji su uloženi na predloženi zakon o popisu došli van predviđenog roka, odnosno sa zakašnjenjem.

"Željeli smo da proceduralno stvorimo pretpostavku da se i navedeni amandmani mogu uzeti u obzir, odnosno braniti u komisijskoj fazi“, kazala je Martinović.