BiH
90

Nijaz Hušić iz SDA novi predsjedavajući Skupštine USK

FENA
Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj vanrednoj sjednici smjenila je dosadašnjeg predsjedavajućeg Farku Hodžića, a na njegovo mjesto imenovala Nijaza Hušića, poslanika Stranke demokratske akcije (SDA).

Kod izglasavanja nepovjerenja Farki Hodžiću, dio poslanika stao je u njegovu odbranu, dok su drugi bili za njegovu smjenu.

Niko nije sporio njegov dosadašnji doprinos u radu ovog zakonodavnog tijela, ali je smjena, kako je kazano, uobičajen proces uvjetovan novom skupštinskom većinom, koju trenutno čine SDA i Socijaldemokratska partija (SDP).

U SDA tvrde da na ovaj način samo žele ustabiliti trenutnu situaciju u Kantonu do predstojećih izbora, jer nisu mogli formirati parlamentarnu većinu sa drugim strankama u Skupštini.

Usvojena je i odluka premijera USK-a Hamdije Lipovače o smjeni dvojice ministara iz reda Stranke dmokratske aktivnosti (A-SDA), ministra za pitanje boraca i RVI-a Mirsada Topčagića i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amira Džajića.

O imenovanjima novih ministara danas nije bilo riječi.

Tokom skupštinskog zasjedanja poslaniku Demokratske narodne zajednice (DNZ) Muhamedu Škrgiću, naglo je pozlilo, te je ubrzo odvezen kolima Hitne pomoći u bolnicu, gdje mu je ukazana liječnička pomoć.