Sarajevo
74

Ni 16 mjeseci od otvaranja sportska dvorana na Grbavici ne radi punim kapacitetom, niti ima ime

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sportska dvorana na Grbavici svečano je otvorena u martu prošle godine, ali još nema naziva, niti se koristi u punom kapacitetu. Prema riječima direktora Mirze Ramića, za dva mjeseca bi sve trebalo biti gotovo, a dvorana će se koristi za sve ono zbog čega je i napravljena.

U Sportskoj dvorani Grbavica se već održavaju turniri u judou ("Vinko Šamarlić") i ritmičkoj gimnastici ("Suada Dilberović"), kao i dodjela stipendija povodom dana Općine Novo Sarajevo, a menadžment očekuje da će se ove manifestacije održavati i u narednom periodu. Kada je riječ o sportskim događajima, više aktivnosti se očekuje nakon ljetnih pauza.

"S obzirom na to da su sportske ekipe trenutno na pauzama i pripremama te da su škole sporta većinom na raspustu, njihov ulazak u Sportsku dvoranu Grbavica će biti vjerovatno početkom 9. mjeseca. Samim tim i utakmice će se početi odigravati kada počnu prvenstva u dvoranskim sportovima, tj. krajem septembra i početkom oktobra. Kada je riječ o turnirima i drugim manifestacijama, trenutno smo u pregovorima za održavanje još nekoliko manifestacija, ali dok se ne definišu termini i drugi uslovi ne bismo navodili", rekao je Ramić za Klix.ba.

Kada je riječ o nazivu dvorane, to će također sačekati septembar za kada je planirana sjednica Gradskog vijeća Općine Novo Sarajevo, potvrdila nam je sekretarka OV Općine Novo Sarajevo Mersiha Šabaredžović Klačar.

Načelnik ove općine Nedžad Koldžo pokrenuo je inicijativu još 2008. godine, koju su naknadno podržali Naša stranka, DF, SDP i GS, da dvorana bude nazvana po Goranu Čengiću, rukometnom reprezentativcu Jugoslavije s Grbavice kojeg je ubio Veselin Vlahović Batko zato što je spašavao svog komšiju doktora Husniju Ćerimagića.

Na mostovima na Grbavici su bili postavljeni i transparenti na kojim piše "Dvorana Goran Čengić" te su građani ovog naselja na taj način izrazili želju da se tako zove. Komisija za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća Novo Sarajevo donijela je zaključak i uputila prijedlog OV-u da dvorana ne treba nositi ime osobe, već po teritoriji na kojoj se nalazi.

Čengić je bio istaknuti rukometaš koji je igrao RK Bosna, a 1963. godine je igrao u ekipi koja je osvojila Kup Jugoslavije. Ubijen je na Trebeviću, a tijelo mu je ekshumirano nekoliko godina nakon reintegracije Grbavice.