Prijedlozi za Skupštinu
71

Nezir Pivić mandatar nove Vlade ZDK, poznata imena većeg broja ministara

E. M.
Zgrada Vlade ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Zgrada Vlade ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije u Zenici je danas odlučio ko će biti mandatar nove Vlade Zeničko dobojskog kantona te budući ministri iz ove stranke.

Odluka Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona za novog mandatara pala je na predsjednika Gradskog odbora SDA Zenica Nezira Pivića koji će svoj mandat u parlamentu Federacije BiH predati nekom drugom, a preuzeti upravljanje kantonalnim procesima kao premijer.

Također, odabrana su i imena budućih ministara na pozicijama koje su pripale Stranci demokratske akcije. Tako će ministar obrazovanja biti iz Kaknja, direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija koji je svojim radom preporodio ovu ustanovu, zimski turizam u ZDK osvježenjem skijališta Ponijeri, ali i promijenio kulturološki identitet Kaknja.

Visočak Emir Vračo, nekadašnji savjetnik bivšeg premijera Mirze Ganića, trebao bi biti ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, dok se ime Nebojše Nikolića vraća na mjesto ministra pravosuđa koji je to bio i 2021. godine.

Ime ministra poljoprivrede koje bi trebalo biti iz Tešnja, još nije poznato.

Kada govorimo o ministrima drugih političkih opcija, samostalni zastupnici su delegirali i svoje ministre pa se za ministra prometa spominje Adnan Šabani, direktor Regionalne deponije Mošćanica, a nije poznato ni ime budućeg ministra zdravstva koje je pripalo samostalnim zastupnicima.

Jedino ime kandidata koje bi trebao delegirati Iva Tadić, bivši član HDZ-a za ministra rada, socijalne politike i izbjeglica, još nije poznato.

Važno je pomenuti da na funkcijama ministara ostaju ministri DF-a i to Dženana Čišija kao ministrica finansija i Adnan Sirovica kao ministar za boračka pitanja te Samir Šibonjić (NES) kao ministar privrede.

U narednih sedam dana Pivić Skupštini treba dostaviti sva imena i CV-e budućih ministara čime bi imenovanje trebalo biti obavljeno naredne sedmice.

Od ranije je poznato da je bivša vlast koju je vodila skupštinska većina predvođena SDP-om i BHI-KF-om pukla upravo zbog svađe ove dvije stranke, nakon čega su većinu formirali SDA, DF, SBB, NES i samostalni zastupnici.