BiH
7

Nezavisni odbor PS BiH razmatra inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Mirsada Vilića

Piše: S. H.
Mirsad Vilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirsad Vilić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH danas će održati novu sjednicu gdje će razmatrati inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, zbog njegove navodne odgovornosti za nesprječavanje napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine u Potočarima.

Inicijativu za smjenu Vilića uputio je u augustu 2015. godine Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, nakon dešavanja u Potočarima 11. jula, kada je napadnut Aleksandar Vučić.

Nezavisni odbor do sada se sastajao nekoliko puta, ali nikada nije izglasana odluka o smjeni direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Posljednji sastanak održan je krajem marta, a prilikom glasanja tri člana Nezavisnog odbora bili su "za", tri "protiv", a dva člana suzdržana.

"Nezavisni odbor danas će razmotriti da li će uopće biti pokrenut disciplinski potupak, a ukoliko se utvrdi osnova za to, disciplinski postupak vodit će Disciplinska komisija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH", kazao je Enes Obralija, član Nezavisnog odbora PS BiH.

Eventualno pokretanje disciplinskog postupka može značiti da će Vilić biti privremeno suspendovan s dužnosti, ili smijenjen ukoliko se utvrdi njegova odgovornost.