BiH
0

Nezavisni odbor PS BiH danas o Izvještajima policijskih agencija BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U toku je sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatrani Izvještaji o finansijskoj reviziji Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Pred članovima Nezaisnog odbora naći će se i materijal Ureda za reviziju institucija BiH koji je u Parlament BiH zaprimljen početkom prošlog mjeseca.

Još uvijek nije poznato da li će na sjednici biti nastavljeno razmatranje inicijative za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića zbog navodne odgovornosti za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula.

Zahtjev za njegovu smjenu podnio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji smatra da Vilić snosi indirektnu odgovornost za napad zbog propusta u organizaciji događaja.

Mektić je tada istakao da Vilić nije smio pristati na plan Harisa Pašovića da se bina sa VIP ličnostima nađe u središtu okupljene mase te da je morao postojati sigurniji koridor za izvlačenje važnih ličnosti u slučaju incidenta.