Kršenje ljudskih prava
0

Nezavisni blok: Žrtve torture napokon moraju biti sistemski zaštićene

S. M.
Sastanak s logorašima
Sastanak s logorašima
Na sastanku delegacija Nezavisnog bloka i predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini istaknuto je da će Nezavisni blok biti oslonac Savezu logoraša u BiH i svim žrtvama torture iz proteklog rata.

"Smatramo da se brojni primjeri nezakonitog, nemoralnog i neljudskog postupanja spram logoraša i kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava, kao i neutemeljenih odluka, samovolje i kršenja osnovnih principa od strane zakonodavaca na svim nivoima ali i sudskih instanci, napokon moraju zaustaviti prijeko potrebnom i konkretnom zakonskom regulativom." rekao je Amer Obradović zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

Dodao je da je status ove populacije je moguće riješiti i barem na neki način umanjiti bol koju su torturom preživjeli.

"Nažalost, mnogi odavno više nisu među živima i upravo zbog njih ova zadaća mora biti što prije stavljena na sto i uvrštena u parlamentarne procedure za koju će Nezavisni blok u punom kapacitetu iskazati podršku i zalaganje na svim nivoima."

Podsjećaju da je u periodu od 2007. godine pa do danas podneseno oko 30 000 tužbenih zahtjeva logoraša iz perioda 1992.-1995. za naknadu nematerijalne štete, usmjerenih protiv Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i država u okruženju.