BiH
135

Nezaposleni ispred zgrade Parlamenta FBiH poručili vlastima: "Da vas nema, bili bi Švica"

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Kemal Duraković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Da vas nema, bili bi Švica", poručili su na transparentu članovi Udruženje nezaposlenih u BiH federalnim vlastima. Njih tridesetak se okupilo danas u 12.00 sati ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu povodom zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu ispred zastupnika je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, a nezaposleni traže da se doprinosi smanje na jedan posto.

"Dobili smo informaciju da u parlamentarnu proceduru treba da uđe Prijelog zakona da se doprinosi smanje na jedan posto, ali u realnom sektoru, ne u državnoj službi. Na taj način želimo da podstaknemo zapošljavanje, a dušebrižnike zanima kako će se puniti Fond. Punit će se tako što će se u državnoj službi oporezovati topli obrok i prevoz. Stižu i velika donatorska sredstva i pozivamo vlast da sredstva usmjere na stvaranje novih radnih mjesta u poplavljenim područjima", rekao je Hasan Sejdić koordinator Udruženja nezaposlenih u BiH.

Dobijali su, kako je rekao Sejdić, verbalnu podršku i bez novih ljudi u Parlamentu ne misle da će se nešto promijeniti. Sejdić je prokomentarisao i činjenicu da se na ovakvo okupljanje pojavio mali broj ljudi.

"Vlast je imala sluha da im nije dala ni marke za tramvajsku kartu, drugi razlog je ramazan, a nismo ni pozivali na masovnost. Dolaze izbori i novi saziv Parlamenta, a želimo ukazati na to da ukoliko se ne smanje doprinosi, neće se riješiti nezaposlenost", kazao je Sejdić okupljenim novinarima ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Hajrudin Osmančević je ratni vojni invalid, njegova penzija iznosi 300 KM. Danas je došao na mirno okupljanje i kako je rekao, podršku će pružati na svakom sličnom dešavanju.

"Dokle god ova banda ima 7.000 KM platu, a policajac 700 KM, davat ću podršku svakom skupu. Njih hitno treba staviti u zatvor i to da im niko ne može prići. Oni su banda", kazao je izrevoltirani Osmančević.

Okupljenima su podršku dali članovi Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima.

"Okupili smo se danas, jer je jučer trebala zasjedati parlamentarna komisija za ispitivanje zakonitosti kredita, vezano za CHF sa prijedlogom mjera. Komisiji se nisu odazvali predstavnici SDP-a, SDA i Lijanovići. Nisu imali dovoljno kvoruma i okupili smo se jer želimo da ta komisija konačno počne da radi", kazao je Kemal Duraković predsjednik Udruženja.

Podsjetio je na velike probleme sa kojima se suočavaju korisnici kredita.

"Prošli mjesec smo imali tri smrtna slučaja, u Zenici, Tuzli i Banjoj Luci i nemate pojma sa kojim se problemima susreću korisnici kredita. Poslije toliko vremena ostali smo sami da rješavamo svoje problerme", dodao je Duraković.

Mirnim okupljanjem članovi Udruženja nezaposlenih u BiH žele uputiti poziv onima koji sjede u poslaničkim klupama da naprave napokon, barem jedan pravi korak i podrže donošenje prijedloga zakona o doprinosima. Ispred zgrade federalnog parlamenta ostaju dok se ne završi sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH