BiH
30

Nezapamćene poplave u USK nanijele ogromnu štetu, prijete klizišta

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Stanje na poplavljenim područjima na području Unsko-sanskog kantona jutros je nešto bolje, međutim još uvijek su brojne kuće pod vodom, a opasnost predstavljaju i klizišta.

Vodene bujice uzrokovane obilnim kišnim padavinama protekla dva dana napravile su veliku materijalnu štetu na području Cazina. Dosta kuća je još uvijek pod vodom, a iz nekih se voda povlači ili ispumpava.

Nema prekida u saobraćanju osim zabrane preko mosta u Rajaku za naselje Mutnik zbog oštećenja mosta preko rijeke Mutnice. U mjestu Puškari aktiviralo se staro klizište i na tom mjestu saobraća se jednom trakom.

U Cazinu je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće, a mještani ne pamte ovakve poplave. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, uposlenici javnih preduzeća i ustanova uveli su 24 satna dežurstva i prate stanje na terenu.

Bujične vode donijele su velike probleme stanovnicima naselja Trnovi, Tomina i Novo Naselje na području Sanskog Mosta.

Zabrinjava konstantan porast Sane, a kako je saopćeno iz Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, očekuje se da će njen nivo rasti i do 20 cm svakog sata.

Oborinske vode donijele su poplave i na području Bihaća. Voda je ušla u dvorišta kuća u naseljima Čavkići, Jezero-Privilica, Ozimice I, Kamenica, Vrsta, Pokoj, Gornje Prekounje, Mali Lug i Luke.

Vodostaj Une dosegao je 420 centimetara i u Kostajnici u kojoj je i dalje na snazi odluka o proglašenju vanrednog stanja odbrane od poplava, a u Bosanskom Novom i dalje se bilježi rast Une i Sane.

Ohrabruje činjenica da je kiša prestala padati, te se očekuje povlačenje voda.