Kanton Sarajevo
0

Nesuglasice o budžetu za 2010. godinu

FENA
Sada je već jasno da se Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2010. neće naći na dnevnom redu sjednice Skupštine KS-a, koja je zakazana za 24. februar. U posljednje dvije sedmice Vlada KS-a nije uspjela usaglasiti stavove da bi se Nacrt budžeta KS-a proslijedio u skupštinsku proceduru.

Vlada Kantona Sarajevo je tek 18. februara održala sjednicu na kojoj je usvojila Nacrt zakona o izvršavanju budžeta KS-a za 2010. godinu.

Tada je dogovoreno da resorni ministri svoje prijedloge i potrebe, s razrađenom procedurom preraspodjele sredstava, dostave Ministarstvu finansija KS-a do petka, da bi se eventualno ugradili u predloženi materijal, saopćila je Pres-služba KS-a.

Na toj sjednici također je dogovoreno, da će izjašnjavanje Vlade Kantona Sarajevo o Nacrtu budžeta KS-a za 2010. godinu, biti u nastavku sjednice koja je zakazana za danas.

Naime najveći problem izazvalo je negodovanje ministara SDA u Vladi KS-a koji su na pres-konferenciji koju su tim povodom održali kazali novinarima da je premijer KS-a Besim Mehmedić nezakonito i samostalno donio Nacrt budžeta potpuno različit od onoga što je predložilo Ministarstvo finansija KS-a.

Tada su također odbili učestvovati u sjednici Vlade koja je dan kasnije uslijedila.

Nakon te sjednice premijer Mehmedić i ministri Stranke za BiH u Vladi Kantona obavijestili su javnost da Mehmedić nije donio nikakav Nacrt budžeta nego je usvojen zaključak u kojem stoji da je Vlada usvojila prijedloge i primjedbe premijera KS-a na dostavljeni radni materijal Nacrta budžeta Kantona.

Poslanici SDUBiH i BPS-Sefer Halilović, dio opozicije u Skupštini Kantona Sarajevo, izrazili su zabrinutost zbog probijanja rokova za donošenje Nacrta budžeta, jer će na taj način kako su kazali doći i do probijanja rokova za donošenje druge faze usvajanja Prijedloga budžeta, a Kanton Sarajevo bi se mogao naći u teškoj poziciji.

Drugi dio opozicije poslanici SDP-a također su izrazili svoj stav kazavši da neće učestvovati u procesu donošenja Nacrta budžeta KS-a.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Fikret Musić jasno je kazao da SDP ne želi biti sudionik nadmetanja dvaju političkih subjekata u rastakanju Kantona Sarajevo i pljački budžetskih sredstava na način da su "moji ministri važniji od tvojih, a da su naši projekti važniji od vaših".

Nakon današnje sjednice Vlade KS-a bit će poznato kada bi se Nacrt budžeta mogao naći u skupštinskoj proceduri.