BiH
0

Nestaje Han Mehmed-paše Kukavice, simbol starog grada Foče

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Han Mehmed-paše Kukavice, nekoć utočište trgovaca i putnika-namjernika koji su prolazili kroz grad Foču, danas je samo ruševina koja izaziva različite reakcije nakon što se prošle sedmice urušio veći dio ovog nekada velelebnog objekta.

Han Mehmed-paše Kukavice izgrađen 1758. godine, ranije je, odlukom državne Komisije, zajedno s kompleksom Prijeke čaršije uvršten na listu nacionalnih spomenika BiH.

Predsjednik MIZ Foča Salem ef. Ćemo je za agenciju Anadolija rekao da je ovaj medžlis imao veliku vakufsku imovinu, ali da im je '50-tih godina, tadašnjim zakonima, oduzeta velika imovina među kojom je bio i čuveni fočanski han.

Govoreći o povratu te imovine, Ćemo je rekao da su oni nakon rata podnijeli valjanu dokumentaciju koja je bila neophodna za povrat ovog hana u ponovno vlasništvo Islamske zajednice, međutim, dok se ne usvoji zakon o restituciji, na tom polju se ništa neće moći uraditi.

"Proteklog vikenda smo dobili informaciju da će se han rušiti, ali nakon što smo saslušali i jednu i drugu stranu priče, zasad imamo informaciju da je to urađeno zbog bezbjednosne situacije, da ne bi došlo do povrede putnika, građana i prolaznika", pojasnio je Ćemo događaje koji su izazvali lavinu komentara proteklih dana.

Međutim, on je dodao da su se oni, kao Islamska zajednica, uključili i poručio da će tražiti svim sredstvima da im se vrati ono što im pripada.

On je dodao da se nada da će se naći neki zajednički jezik među institucijama koje su zaslužne za sudbinu ovog hana i da će se han vratiti u prvobitno stanje, kao i da ponovno služi namjeni i krasi Foču, kao što je to nekada bilo.

"Da su ljudi htjeli da ga sruše mogli su ga srušiti za jedan dan ili noć jer imaju tehniku za to", pojasnio je Ćemo.

Podsjetimo, fočanski han je bio u vlasništvu preduzeća "Vučevo", a u procesu privatizacije kupio ga je Rade Grubač iz Foče, koji ga je kasnije prodao sadašnjem vlasniku Predragu Pavloviću.

Pavlovića je ekipa agencije Anadolija zatekla na licu mjesta i iako nije htio stati pred kameru, rekao je da je on han kupio prije dvije-tri godine i da od njega nema nikakve koristi jer, kako kaže, na njemu ništa ne može raditi, jer je pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Govoreći o tome kako je, ustvari, došlo do urušavanja hana, Pavlović je istakao da je do urušavanja došlo usljed radova na uklanjanju spornih streha koje su predstavljale opasnost za prolaznike, ali i učesnike u saobraćaju koji su se kretali tom ulicom.

Pavlović je također istakao da bi on bio najsretniji čovjek kada bi država uzela han pod svoje okrilje, jer na taj način on ne bi plaćao poreze za njega, a od njega nema nikakve koristi.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kazali su nam da je komisija 17. ovog mjeseca bila na terenu i da su tom prilikom izvršili uvid stanja objekta na terenu, jer su dobili informaciju da se dio objekta urušio.

"Mi smo obišli objekt i na osnovu tog našeg saznanja i uvida stanja na terenu poduzeli smo sve zakonom propisane mjere u nadležnosti komisije. Odnosno, obavijestili smo sve institucije o našem nalazu na terenu i u tom dopisu smo ih zamolili da poduzmu sve zakonom propisane mjere u njihovoj nadležnosti za zaštitu nacionalnog spomenika", pojašnjeno je iz Komisije.

U daljoj izjavi Komisije saznajemo da ovo nije prvi dopis koji su oni uputili i da su se oni u više navrata obraćali svim nadležnim institucijama i organima koji su dužni za sprovedbu odluka Komisije.

"Do sada nadležne institucije nisu reagovale", saopćeno je iz Komisije, te naglašeno da su oni iz Inspektorata saznali da su oni početkom ovog mjeseca izlazili na teren, snimili stanje na terenu i naložili vlasniku da poduzme sve potrebne mjere kako bi se osigurao bezbjedan prolazak pješaka i vozila ispred hana, jer je objekat bio u lošem građevinskom stanju.

Prema njihovim riječima, na osnovu toga su izvršene određene radnje, što je možda, prema nezvaničnim informacijama, dovelo do urušavanja objekta.

Potražili smo i još jednu stranu priče, u ovom slučaju smo razgovarali i s portparolom Inspektorata Republike Srpske (RS) Dušankom Makivić koja nam je izjavila da Republička građevinska inspekcija niti jednim svojim aktom nije naložila rušenje Hana Mehmed-paše Kukavice.

"Naime, Republički građevinski inspektor je 5. juna ove godine, s aspekta korištenja, odnosno održavanja i fizičke dotrajalosti objekta, izvršio inspekcijsku kontrolu objekta Han u Foči. Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da su na objektu vidljiva drastična oštećenja, krovna konstrukcija sa krovnim pokrivačem urušila se na središnjem dijelu objekta, a na rubnim dijelovima poduprta drvenim stubovima u dotrajalom stanju i kao takva predstavlja opasnost od pada u svakom momentu", pojasnila je Makivić.

Prema njenim riječima, Republička građevinska inspekcija je u ovom slučaju - s ciljem otklanjanja opasnosti po bezbjednost pješačkog i kolskog saobraćaja i susjednih objekata - rješenjem naložila fizičkom licu u čijem vlasništvu se nalazi objekat da postavi ogradu na neophodnoj udaljenosti od objekta i da jasno istakne vidljive znakove upozorenja za pješake, ali i ostale učesnike u saobraćaju.

"Dakle, ovaj organ niti jednim svojim aktom nije naložio rušenje objekta, već je fizičkom licu u čijem vlasništvu se nalazi ovaj objekat naloženo da postavi zaštitne ograde i istakne znakove upozorenja", pojasnila je Makivić.

Historijski spomenik Han Mehmed-paše Kukavice je podigao ovaj vakif u fočanskoj Gornjoj čaršiji, pokraj svoje sahat-kule i džamije.

Ovaj han je važio za najveći han sačuvan u BiH, a hanovi upućuju na to da je Foča bila centar trgovine.