BiH
51

Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadoricu BiH u Sloveniji nakon lobiranja Bakira Dautbašića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nermana Hadžijahić, supruga zaposlenika Amabasade SAD u BiH Zijada Hadžijahića, imenovana je za amabasadoricu BiH u Sloveniji, objavila je Federalna televizija.

Nermana je bivši konzul BiH u Milanu, a odluka o imenovanju za ambasadoricu u Ljubljani donesena je u utorak na sjednici Predsjedništva BiH i to na prijedlog Bakira Izetbegovića.

Zijad Hadžijahić trebao je izvršiti pritisak na pravosuđe BiH kako bi se istraga u Tužilaštvu BiH zatvorila, a zauzvrat je njegovoj supruzi obećano ambasadorsko mjesto.

Ambasadi BiH su poznati navodi Tužilaštva BiH o ovom slučaju te su najavili skoro očitovanje uz napomenu da sarađuju sa bh. istražnim organima.

Kako Klix.ba saznaje, Zijad Hadžijahić se više puta sastajao sa Bakirom Dautbašićem, a mjesto susreta bilo je u neposrednoj blizini ambasade SAD.

Tužilaštvo BiH posjeduje presretnute razgovore između Dautbašića, Hadžijahića kao i razgovore između Radončića i Dautbašića u kojima se govori o imenovanju Nermane Hadžijahić.

U kontaktima sa Fahrudinom Radončićem, Dautbašić je tražio da se zbog zasluga Zijada Hadžijahića njegova supruga imenuje na neku od ambasadorskih pozicija, po mogućnosti u Evropi.

Radončić je u tim kontaktima Dautbašiću rekao da je Slovenija "prva slobodna" te obećao da je imenovanje Nermane Hadžijahić već gotova stvar.

Nermana Hadžijahić se potom, najvjerovatnije, sastala sa Radončićem, a ono što je sigurno jeste da je od Dautbašića tražila savjet šta da kaže Radončiću prilikom susreta sa njim.

SBB je u saopćenju negirao da je Hadžijahić imenovana zbog lobiranja svog supruga već zbog činjenice da je karijerni diplomata te žena.