BiH
0

Neophodno učešće VSTV-a u Strukturiranom dijalogu o pravosuđu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) koja se održava danas u Sarajevu, VSTV BiH je usvojilo zaključke po tačkama dnevnog reda 6. i 7. koje se odnose na status i ulogu VSTV-a BiH u Strukturiranom dijalogu o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, odnosno na osporavanje legitimiteta i legaliteta pravosuđa na nivou BiH.

Nakon razmatranja toka Strukturiranog dijaloga, a posebno u svjetlu potpisivanja Protokola o ishodu ministarskog sastanka u okviru Strukturiranog dijaloga, VSTV BiH je zaključio da novi format obavljanja i vođenja Strukturiranog dijaloga u kojem na najvišem strateškom nivou VSTV BiH više ne učestvuje, nije u skladu sa ulogom i značajem VSTV-a BiH kao regulatornog tijela pravosuđa u BiH, imajući u vidu njegovu zakonsku ulogu i strateške nadležnosti u pravosudnom sistemu BiH.

Istovremeno, VSTVBiH je usvojilo zaključak kojim poziva Evropsku komisiju i nadležna ministarstva pravde, da u razgovore na svim nivoima vođenja Strukturiranog dijaloga, pa i na onima koji se obavljaju na ministarskom nivou, aktivno uključe pradstavnike VSTV-a BiH, čime će takav dijalog dobiti na kvalitetu i formi neophodnoj za iznalaženje najboljih strateških rješenja za razvoj pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Neosporavajući pravo na konstruktivnu kritiku rada svake pravosudne institucije u BiH, pa i institucija na državnom nivou, za koje i samo VSTVBiH uočava određene slabosti i nedostatke, VSTVBiH, ipak, izražava zabrinutost osporavanjem zakonitosti postojanja samih pravosudnih institucija na nivou BiH, smatrajući da takvo osporavanje ne doprinosi vladavini prava i može se smatrati neprimjerenim pritiskom na rad navedenih institucija, saopćeno je iz VSTV-a BiH.