Susret Mujezinović-English
0

"Neophodno je usvojit set boračkih zakona"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović susreo se danas sa američkim ambasadorom u BiH Charlesom Englishom s kojim je razgovarao o aktuelnim prilikama u Federaciji BiH, s posebnim akcentom na usvajanje seta boračkih zakona koji se preduslov za novu tranšu stand by aranžmana sa MMF-om i za kredit Svjetske banke.

Premijer Mujezinović kazao je kako bi nesuvajanje zakona iz ove oblasti dodatno opteretilo ionako već svjetskom krizom opterećenu domaću ekonomiju.

  • Izostanak kredita međunarodnih finansijskih institucija rezultirao bi smanjenjem svih budžetskih izdataka i ozbiljno bi ugrazio makroekonomsku stabilnost Federacije BiH, ocijenio je premijer Mujezinović.

Ambasador English dao je punu podršku Vladi na reformskim potezima koji bi, kako je istakao, trebalo da vode stabilizaciji finansijskih prilika u Federaciji BiH.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i o drugim važnim pitanjima za Federaciju BiH.

Govoreći o imenovanju ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH, premijer Mujezinović je kazao kako se u tom smislu čeka potez predsjednice Federacije BiH.

Kada je u pitanju ravnomjerena zastupljenost pripadnika tri konstituivna naroda na ključnim pozicijima u FBiH to bi, zbog ograničenosti vremena, na dnevni red moglo doći tek nakon općih izbora, istakao je premijer FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.