BiH
12

Neophodne promjene Izbornog zakona BiH

SRNA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bosni i Hercegovini je neophodna izmjena Izbornog zakona, zajednički je stav učesnika konferencije "Izborno zakonodavstvo BiH: Kako i kada do izmjena?", održane danas u Sarajevu.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić ocijenio je da je današnja konferencija došla u pravi čas.

"CIK je uputio Parlamentarnoj skupštini BiH Izvještaj o provođenju opštih izbora 2014. kako bi podstakao formiranje interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna ili eventualno novog Izbornog zakona", rekao je Mikić.

On je podsjetio da je važeći Izborni zakon do sada pretrpio 19 izmjena i dopuna, te da zakonodavac, odnosno Parlamentarna skupština BiH, odlučuje da li će se pristupiti izmjenama i dopunama ili donošenju novog Izbornog zakona.

Kao najveći problem u dosadašnjem izbornom procesu, Mikić je naveo sastav biračkih odbora i njihov rad.

"Pogotovo se to odnosi na razdoblje poslije završetka glasanja, nakon 19 sati, kada nastupa period prebrojavanja glasova, evidentiranja i slanja prema opštinskim i gradskim izbornim komisijama", precizirao je Mikić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je da je potrebno poboljšati Izborni zakon, jer se gubi smisao demokratije ako je moguća zloupotreba glasačkog prava.

"Da bi se to postiglo, treba poboljšati Izborni zakon u segmentima gdje su vidljivi nedostaci", rekao je Prodanović, navodeći da bi izmjene trebalo da obuhvate pitanje biračkih odbora, kako se putem njih ne bi trgovalo.

Prodanović je dodao da bi trebalo riješiti i pitanje kandidature nezavisnih kandidata u korist nekih političkih subjekata, ali i pitanje preferencijalnog glasanja.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković podsjetio je da Ustavnopravna komisija ovog doma, analizirajući Izvještaj CIK-a o izborima 2014. godine, konstatovala da je potrebno formirati interresornu radnu grupu koja će raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva.

"To je opredjeljenje svih, imajući u vidu niz primjedbi i problema koji prate izborni proces", rekao je Novaković, ocijenivši da je potrebno smanjiti mogućnost korupcije u izbornom procesu s obzirom da je postala redovna praksa da izabrani predstavnici jedne partije prelaze u drugu.

Novaković je dodao da izbornim zakonom treba riješiti i pitanje izbora delegata u Dom naroda FBiH, te pitanje Sejdić-Finci.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević založila se za potpuno novi Izborni zakon, ocijenivši da iz postojećeg počinju sve izborne krađe u BiH.

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja je bila organizator ove konferencije, rekao je novinarima da je ova nevladina organizacija izradila više preporuka za izmjenu zakonodavstva u cilju poboljšanja izbornog procesa u BiH, ističući da se u BiH vrlo često govori o pravu građana da biraju, dok se zanemaruje činjenica da ima građana koji nemaju pravo da budu birani.

"Sigurno da treba hitno pristupiti određenim izmjenama koje će dovesti u ravnopravan odnos građana BiH sa biračkim pravom. Moramo obezbijediti da glas svakog pojedinca isto ili slično vrijedi. Moramo razmišljati o konačnom uklanjanju diskriminatorskih odredbi u Izbornom zakonu koje su u vezi sa Ustavom BiH", dodao je Šehić.