MUPRS
0

Nema zloupotreba u presretanju razgovora

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Mirna Šoja izjavila je, povodom optužbi predsjednika nevladine organizacije iz Doboja Centar za humanu politiku Momira Dejanovića o nezakonitom prisluškivanju da do sada nije reagistriran nijedan slučaj zlupotrebe sistema za presretanje razgovora.

"Način korištenja i upotreba sistema za presretanje razgovora u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske vrši se u skladu sa zakonom propisanim načinom i u prethodnom periodu bio je predmet konstantnog nadzora odgovarajućih tijela, kako domaćih institucija tako i međunarodnih organizacija sa odgovarajućim mandatom“, kazala je Šoja Feni.

Naglasila je i da do sada nijednom nisu registrirane zloupotrebe ili nepravilnosti u njihovoj primjeni, već naprotiv, svaki put kontantovano je da se upotreba ove opreme vrši na zakonom propisan način.

Ona podsjeća da je MUPRS prije mjesec dana, nakon izjave vršioca dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana o navodnim zloupotrebama sistema za presretanje razgovora u Republici Srpskoj, pozvao nadležna tijela da u skladu sa svojim mandatima izvrše provjere načina korištenja primjene ovog oblika posebnih istražnih radnji, te da o tome sačine odgovarajuće izvještaje za nadležne institucije.

"Samo na taj način izbjeći ćemo sve moguće spekulacije i njihove zlouptrebe, kao i dalje uznemiravanje javnosti“, zaključila je glasnogovorica MUP-a RS.

Radi posjećanja, nevladina organizacija iz Doboja Centar za humanu politiku saopćila je danas da je prijavila Okružnom tužilaštvu Doboj, Tužilaštvu RS-a i Tužilaštvu BiH više osoba zbog sumnje da su „godinama vršile neovlašteno prisluškivanje predsjednika ove nevladine organizacije Momira Dejanovića, koristeći prostor, tehniku i ljudske resurse Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u Centru javne bezbjednosti Doboj“.

U saopćenju se navodi i da je od predsjednika i nadležnih odbora i komisija Narodne skupštine RS-a i Parlamentarne skupštine BiH „zatraženo da utvrde odgovornost za ovo i druga neovlaštena prisluškivanja“.

Također traže i da informišu javnost o tome "koje se osobe neovlašteno prisluškuju u BiH, uspostave potpunu parlamentarnu kontrolu nad radom institucija i osiguraju profesionalizaciju i depolitizaciju institucija u oblasti sigurnosti kako bi se isključile ili svele na minimum prisutne nezakonitosti i stranački, političko-kriminalni i drugi nedozvoljen utjecaj na rad ovih institucija“.