Sastanak u Sarajevu
0

Nema secesije, ni nove međunarodne konferencije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Novoimenovani ambasador Republike Hrvatske Tonči Staničić i ambasadorica Republike Francuske Maryse Berniau su u odvojenim sastancima razgovarali danas u Sarajevu s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajućim Doma naroda državnog parlamenta Sulejmanom Tihićem, saopćeno je iz SDA.

Tokom nastupne posjete ambasador Republike Hrvatske ponovno je potvrdio spremnost svoje zemlje za unaprjeđenje ukupne bilateralne saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Govoreći o iskustvima i napretku Hrvatske na evropskom putu, Staničić je kazao da je njegova zemlja spremna pružiti svaku podršku Bosni i Hercegovini u približavanju evroatlantskim strukturama.

Maryse Berniau još jednom je istakla punu podršku Francuske Bosni i Hercegovini za približavanje Evropskoj uniji.

"Posebno i nedvosmisleno podržavamo 'prudski sporazum' utemeljen na dijalogu i kompromisu za dobrobit svih bh. građana.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku jasno je poručio da EU neće tolerirati nikakav secesionizam u Bosni i Hercegovini i tu nema nikakve dileme", kazala je ambasadorica Berniau.

Tihić i Berniau iskazali su zabrinutost zbog zastoja reformskih procesa i realizacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To znači nerješavanje problema viznog režima za ulazak naših građana u zemlje EU i mnogih drugih životnih problema.

Za to su odgovorne bh. institucije i zvaničnici i niko neće raditi za njih. Treba prestati sanjati neku novu međunarodnu konferenciju koja će ispunjavati bilo čije želje, rekla je ambasadorica Francuske, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.