Safet Omerović
0

"Nema razloga za paniku, ali ima za velike aktivnosti na GAK-u"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Federalni ministar zdravstva Safet Omerović kazao je danas u Sarajevu da prema izvještajima koje ministarstvo dobija od kantonalnog resornog ministarstva i Ureda za inspekciju nema razloga za paniku kad je u pitanju bakterija MRSA, ali da ima mjesta za velike aktivnosti u zdravstvenoj ustanovi, koje adekvatno poduzimaju zdravstveni profesionalci i menadžment KCUS-a.

"Prema izvještajima, problem postoji, mora se rješavati. U tom smislu se poduzimaju sve aktivnosti, ali nema razloga za paniku", kazao je ministar.

Precizirao je da je zaražena jedna spremačica i jedna medicinska sestra, te da su brisevi najbolji pokazatelj da li tih bakterija ima. "Brisevi se i inače redovno uzimaju zdravstvenim djelatnicima bez obzira na to gdje rade jer svi možemo biti nosioci takvih bakterija. One su pritajene i postaju manifestne tek kad prodiru dublje u organizam", kaže ministar.

Naglasio je da je klinička manifestacija očita, te da se simptomi ne mogu sakriti "sve i kad bi to neko htio, ali nikom nije u interesu da se to sakrije".

"U interesu je da se poduzimaju adekvatne procedure koje će dovesti do eradikacije (iskorjenjivanja). Simptomi su tako burni da je to praktično nemoguće sakriti - od onih vanjskih i manifestnih na koži do teških kliničkih oblika koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme“, kazao je. Dodao je da za liječenje ovakvih situacija novac nikad nije u pitanju.

Ministar kaže da je svjestan kako su uvjeti na Ginekološko-akušerskoj klinici prilično loši (uskoro bi trebalo da presele u nove prostore), ali da zdravstveni profesionalci i menadžment KCUS-a poduzimaju sve potrebne mjere.

MRSA je bakterija punog naziva Methicillin-rezistentni Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok). Često je prisutna na koži ili u nosu zdravih ljudi, pa se tako smatra da kolonizira (bakterije prisutne, ali nisu izazvale infekciju, tj. bolest) područje nosnica kod 25 do 30 posto populacije. Prisustvo bakterije Staphylococcus aureus na neoštećenoj koži kod većine ljudi ne izaziva nikakva oštećenja.