Ministarstvo pravde RS-a
0

"Nema povlaštenih osuđenika u KPZ Foča"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo pravde Republike Srpske odlučno odbacuje netačne navode i pisanja u pojedinim medijima o povlašćenom statusu određenih lica, koje je Sud BiH uputio na izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravni zavod Foča, zbog učinjenih krivičnih djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i drugih srodnih krivičnih djela, saopšteno je iz Ministarstva.

"Inspektori Ministarstva pravde BiH izvršili su inspekcijski pregled Kazneno-popravnog zavoda Foča i utvrdili da se tretman svih lica zavoda Foča, sprovodi u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima", navodi se u saopštenju, koje je potpisao ministar pravde Džerard Selman.

Kako se navodi u Izvještaju inspektora, lica koje je Sud BiH uputio na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Foča ne uživaju bilo kakve privilegije u odnosu na ostale osuđenike.

Inspektori Ministarstva pravde pregledali su smještajne prostorije pojačanog nadzora u kojima borave osuđenici kojima je određen takav tretman iz sigurnosnih razloga.

"Prema zatečenom stanju, nema bilo kakvih privilegija odnosno pozitivne diskriminacije prema bilo kojem osuđenom licu u tom odjeljenju, kao što je ovih dana isticano u pisanim medijima, o drugačijem tretmanu osuđenika Jankovića i Šimšića", navodi se u Izvještaju inspektora Ministarstva pravde BiH.

Nakon provedenog pregleda Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Foči, inspektori Ministarstva pravde BiH zaključili su da za sva osuđena lica koja kaznu zatvora izdržavaju na osnovu presuda Suda BiH, postoje pravosnažne sudske odluke i nalozi za izvršenje kazne zatvora.

Takođe, utvrđeno je da je matična evidencija usklađena i da se vodi u skladu sa važećim propisima.

"Smještajni kapaciteti u Zavodu su ograničeni, što je limitirajući faktor u preduzimanju mjera za poboljšanje uslova za izdržavanje kazne zatvora. Osim toga, prema navedenim osuđenicima se u zavodu ne sprovodi bilo kakva diskriminacija u odnosu na cjelokupnu osuđeničku populaciju, a tretman osuđenih lica je organizovan u skladu sa važećim propisima donesenim na osnovu Zakona", tvrde inspektori.

U Izvještaju se dodaje da osuđenici nemaju primjedbe na njihov tretman u Zavodu niti na odnos službenog osoblja prema njima.

Inspektori Ministarstva pravde BiH preporučili su da se osuđenicima redovno pruža adekvatna pravna pomoć, posebno u slučajevima pribavljanja validnog dokumenta o dužini vremena provedenog u ekstradicionom pritvoru kako bi se mogao izvršiti obračun trajanja kazne.

Prema njihovim preporukama, korišćenje pogodnosti, kao i posjete treba da se odobravaju saglasno odredbama Pravilnika, cijeneći porodične i zdravstvene prilike osuđenika, te da se osigura pravovremeno i tačno informisanje osuđenih lica o njihovim pravima i dužnostima.