BiH
0

Nema povećanja penzija u RS-u

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj u ovom trenutku nije moguće povećati penzije, ponovio je i danas resorni ministar Petar Đokić.

On obećava određene korekcije i to samo najniže penzije, koja iznosi svega 160 maraka, ali uz uvjet da se prihvati pet nivoa najnižih mjesečnih primanja najstarije populacije.

“Ukoliko se prihvati novi zakon o PIORS-a, koji je usvojen u formi nacrta i sada se priprema u konačnoj verziji, bit će pet nivoa najnižih zagarantiranih penzija. To će značiti korekciju određenog broja najnižih penzija i na taj način želimo zaštititi one koji su socijalno ugroženiji, žive najteže i primaju najmanje penzije”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

Iznos penzija u RS-u nije se mijenjao godinama, pa najniža je 160, a prosječna 320 maraka, što je svega 39,5 posto prosječne plaće u RS-u.

Budući da Fond PIO RS-a grca u gubicima, a naplata doprinosa nije na zadovoljavajućem nivou, kod komercijalnih banaka su se mjesečno zaduživali za oko 40 miliona da bi bili isplaćeni mjesečni čekovi najstarijoj populaciji.

Fond PIORS-a je, putem indirektnog zaduženja RS, sada pribjegao dugoročnim kreditima i to od 70 miliona maraka da bi održao samo tekuću likvidnost.

Na kraju prošle godine taj fond imao je akumulirani deficit od 190 miliona maraka.