Ranko Krivokapić u Sarajevu
0

Nema otvorenih pitanja između BiH i Crne Gore

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda PSBiH Denis Bećirović i Ognjen Tadić tokom današnjeg sastanka u Sarajevu konstatirali su da nema otvorenih pitanja između Crne Gore i BiH.

Također je ocijenjeno da saradnju između dvije zemlje ubuduće treba da prati i jača ekonomska saradnja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je istaknuo da je saradnja između BiH i Crne Gore na visokom nivou i da je treba dodatno unapređivati.

„Za nas u BiH je posebno važno što u Crnoj Gori imamo prijatelja koji iskreno podržava teritorijalni integritet i suverenitet države BiH. Na sastanku smo istakli da saradnju između dvije zemlje treba da prati ubuduće i jača ekonomska saradnja“, kazao je Bećirović.

Posebno je apostrofirao potrebu da se u što kraćem roku realiziraju i neke od inicijativa koje već postoje kao što su potpisivanje sporazuma o imovinskopravnim odnosima između BiH i Crne Gore te inicijativa o potpisivanju sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva.

Bećirović je kazao da je u toku i rješavanje pitanja međudržavne granice i ono bi trebalo vjerovatno biti riješeno možda čak i do kraja godine. To će, smatra, biti vrlo važna poruka ne samo za odnose između dvije države već poruka i za region kako određena sporna pitanja treba rješavati.

„U pogledu naših vanjskopolitičkih prioriteta, i BiH i Crna Gora imaju gotovo identične stavove, i jedni i drugi smo mišljenja da nema više mijenjanja granica na jugoistoku Evrope i da je naše mjesto u EU i NATO-u“, kazao je Bećirović.

“Želim u svoje ime, kolegi Krivokapiću i crnogorskom parlamentu da zahvalim i na činjenici da je crnogorski parlament smogao snage i 2009. usvojio Deklaraciju o prihvatanju Evropske rezolucije o danu sjećanja na genocid u Srebrenici“, kazao je Bećirović.

Vjerujem, kazao je, da će naša saradnja biti još bolja i da ćemo pokušati da izuzetno dobre političke odnose prebacimo i na teren ekonomije, posebno u smislu jačanja i naše trgovinske razmjene.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić je kazao da su tokom razgovora došli do zajedničkog zaključka da su parlamenti ovih dviju zemalja mjesta na kojima se dijalogom trebaju tražiti rješenja kako za zajedničke, tako i za specifične probleme.

Istaknuo je da ova posjeta pokazuje da između ove dvije zemlje postoje uvjeti za još veću saradnju, prije svega ekonomsku.

Po njegovim riječima, BiH i preduzeća iz BiH su na mjestu jednog od prvih poslovnih partnera privrede Crne Gore, a teritorijalna i geografska bliskost dviju zemalja omogućavaju da ta saradnja i poslovni tokovi budu još puno bolji.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je također potvrdio da nema otvorenih pitanja između dvije države te da su evroatlantske integracije cilj i BiH i Crne Gore koja želi da prenese svoja iskustva na tom putu da bi BiH olakšali korake koji su pred njom.

„Uspjeh BiH će biti najbolja mjera uspješnosti ovog regiona. Crna Gora to shvata i želi da pomogne sa svojim skromnim mogućnostima, ali s punim srcem i emocijom da da ono što najviše može dati", kazao je Krivokapić.